Geldexpert deelt hoe je financieel gezond kunt worden

Een leven zonder geldzorgen? Daar tekenen we voor!

Woman using laptop paying bills online and managing home budget

Je geld goed managen is een van die dingen die makkelijker gezegd is dan gedaan. Een wasmachine die opeens kapot gaat en vervangen moet worden, de huur die omhoog gaat of een toeslag die je moet terugbetalen. Financieel gezond worden kan dus best lastig zijn. Toch kunnen de volgende tips je misschien helpen.

Financieel gezond

Geldzorgen zijn allerminst fijn om te hebben, en dus streven we ernaar om financieel gezond te zijn. Volgens Téa Angelos, oprichter van Smart Woman Society, zijn er enkele zaken die je kunt doen om (meer) grip te krijgen op je financiën. Daarom deelt ze vijf stappen waarmee het je gaat lukken om financieel gezond(er) te worden.

1. Begrijp waar je geld naartoe gaat

Pinnen met je telefoon is een handige manier om te betalen, maar zo raak je wel het overzicht kwijt van hoeveel je uiteindelijk uitgeeft. Angelos raadt daarom aan om de balans op te maken en precies te weten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uitgaat. Maandelijkse budgetten kunnen je vervolgens helpen om niet al je geld over de balk te smijten. Uiteindelijk is het je doel om minder uit te geven dan je verdient – hoe verleidelijk al die nieuwe trends ook zijn.

2. Verhoog je inkomsten en verlaag je uitgaven

Als je eenmaal weet waar je al je geld aan uitgeeft, is het de volgende stap om alles nader te bekijken. Geef je onbewust veel geld uit aan abonnementen die je niet gebruikt? Of laat je veel eten bezorgen? Denk na of er goedkopere alternatieven zijn en of je ergens op kunt bezuinigen. Ook kan het geen kwaad om te onderhandelen met je baas over loonsverhoging. Misschien heb je deze al verdiend, maar krijg je het alleen nog niet. Indien dit niet mogelijk is, kun je ook proberen om te onderhandelen over werkgerelateerde zaken waar je geld voor betaalt, zoals reiskosten. En kijk eens bij andere bedrijven, misschien kun je daar voor hetzelfde werk meer verdienen.

3. Betaal hoge schulden zo snel mogelijk

Schulden met een hoge rente, zoals creditcardrekeningen, worden nog hoger als je wacht met betalen. Dit kost ook nog eens veel energie, en dat is zonde. Het kan zijn dat je maandelijks wat geld moet inleveren om de schulden te betalen, maar als je ze eenmaal hebt afbetaald kun je beginnen met het laten groeien van je eigen vermogen.

4. Betaal jezelf eerst

Volgens Angelos is de belangrijkste regel bij het werken aan financiële onafhankelijkheid om jezelf eerst te betalen. Dit betekent dat je elke maand een deel van je inkomsten en spaargeld besteedt aan je spaarrekening en beleggingen voordat je het uitgeeft aan niet-essentiële zaken. Hiermee geef je prioriteit aan 'jij in de toekomst' en heb je beter in de gaten hoeveel geld je overhoudt. Tip: automatiseer het uitbetalen, zodat je niet onbewust geld uitgeeft wat eigenlijk naar je spaarrekening moest.

5. Investeer tijdig en consistent

Zodra je grip hebt op je financiën, is het tijd om je geld te laten groeien. Helaas zijn er geen shortcuts naar financiële onafhankelijkheid, maar er zijn wel manieren waarop je meer geld kunt verdienen. Denk aan investeren in aandelen of onroerend goed. Hoe meer geld je kunt besteden aan investeringen, hoe sneller je financiële onafhankelijkheid bereikt. Angelos raadt aan om eerst goed onderzoek te doen, omdat er risico's aan verbonden zijn. Praten met een professional kan ook helpen.

Bron: Body & Soul | Beeld: Adobe Stock