Waarom je dagcrème beter niet als nachtcrème kunt gebruiken

Het maakt blijkbaar een groot verschil voor je huid.

Beauty portrait of young smiling woman with dark long hair in white bathrobe put day nourishing moisturizer cream on clean fresh skin face and hands near mirror in bathroom at home

Gebruik jij je dagcrème ook voordat je gaat slapen? Dat kun je voortaan beter niet meer doen. Ondanks dat het allebei dient om je huid te voeden, hebben een dag- én nachtcrème beide een andere werking. We leggen hieronder uit hoe dat precies zit.

Huid

Het is je vast weleens gebeurd dat er een potje leeg was en je niks meer in huis had. Uit noodzaak gebruik je dan maar je dagcrème voor in de avond of juist je nachtcrème voor overdag. Kan vast geen kwaad, toch? Wel dus.

Er zijn niet voor niets twee soorten crèmes, en het is dan ook niet bevorderlijk voor je huid om deze twee om te wisselen. Naast dat je huid een complex orgaan is dat met een biologische klok werkt, heeft het ook verschillende ingrediënten nodig op verschillende momenten. 

Als we iets weten over het menselijk lichaam, is het wel dat het allemaal een stuk complexer is dan we soms denken. Hetzelfde geldt ook voor je huid. Je huid heeft namelijk ook een soort biologische klok. Je huid heeft daarom behoefte aan verschillende stoffen op verschillende tijden. Met alleen die dagcrème kom je daarom niet uit de voeten.

Beschermmodus

Door dat ingebouwde biologische klokje in onze huid, schakelt onze huid overdag de beschermmodus in. Onze huid weert zich dan actief tegen schade die door de zon wordt berokkend, zoals zonlicht en uitdroging. ’s Nachts wordt een andere modus ingeschakeld: eentje die actief bezig is met het herstellen van de schade door nieuwe cellen aan te maken. Deze celvernieuwing vindt plaats wanneer we slapen.

En daarom is het zo belangrijk dat je dagcrème overdag gebruikt en nachtcrème ’s nachts. Dagcrème helpt je huid om schadelijke stralingen te weren. Deze crème weert luchtvervuiling, UV-straling en uitdroging. Nachtcrème ondersteunt onze huid juist om te herstellen.

Bron: Tips en Weetjes, Marie Claire archief | Beeld: Adobe Stock

Beauty
  • Beauty portrait of young smiling woman with dark long hair in white bathrobe put day nourishing moisturizer cream on clean fresh skin face and hands near mirror in bathroom at home