Wat er met je hoofdhuid gebeurt als je er een (grijze) haar uittrekt

Je kunt 'm beter laten zitten.

Het is vaak even slikken wanneer je jouw eerste grijze haar ontdekt – en dat terwijl een grijze coupe prachtig is. Sommige mensen willen zo snel mogelijk van die ene haar af en besluiten ‘m eruit te trekken. En hoewel je vast weleens hebt gehoord dat er dan twee voor terug zouden komen, blijkt helaas het tegenovergestelde waar te zijn.

Het fabeltje

We kennen het gezegde wel: trek je één grijze haar uit je hoofd, dan groeien er twee voor terug. Maar dat is niet waar, zo weet style director van het haarmerk Eufora International Mirza Batanovic. “Een haar uit je hoofd trekken, zorgt er niet voor dat er meer haren zullen teruggroeien”, vertelt ze aan Huffpost. “Het is normaal om elke dag tot 159 haren te verliezen, maar ze zijn niet met elkaar verbonden. Er een uit je hoofdhuid trekken, bevordert de groei dus niet.”

Waarom geen haren uittrekken?

Een grijze haar uit je hoofd trekken is erg zinloos. Bovendien is het ook helemaal niet goed voor je haar, zo weet haarstylist Michael Van Clarke. “De plek van het geplukte haar, waarvan je de levensduur hebt verkort door ‘m eruit te trekken, zal rusten en na ongeveer drie maanden aan zijn volgende groeicyclus beginnen”, legt hij uit. Het duurt dus wel even voor er weer een haar op de plek van je weggeplukte haar komt.

En pluk je een haar uit je hoofd? Dan versnel je het proces van dunner wordend haar. “Voor bijna elke haarcyclus geldt dat het na ongeveer 20 jaar een beetje dunner terug groeit en dat de haren iets korter blijven hangen. Cycli op het hoofd duren gemiddeld vijf jaar, en er zijn maar een beperkt aantal groeicycli.”

Bovendien kan het ook de kans op nare infecties vergroten. “Door het haar uit je hoofdhuid te trekken, kun je de haarzakjes traumatiseren, wat kan leiden tot infectie of zelfs kale plekken”, waarschuwde stylist Jennifer Korab. “Misschien doe je meer kwaad dan goed.”

Oftewel: het is beter om je grijzen haren te omarmen – of om ze in ieder geval niet uit je hoofd te trekken. Vind je de grijze look (nog) niet helemaal bij je passen? Dan kun je je uiteraard ook verdiepen in goede verfmethodes.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws