5 x zien tijdens Kaboom Animation Festival

'Het thema van het festival dit jaar is Welcome home, van gedwongen migratie tot sisterhood.'

Kaboom Animation Festival komt er weer aan. Het vindt plaats van 5 t/m 7 april in Utrecht en van 11 t/m 14 april in Amsterdam. We vroegen artistiek directeur Aneta Ozorek wat animatie zo te gek en inspirerend maakt, én ze geeft vijf toptips voor komend festival.

Het thema van het festival dit jaar, is Welcome home. “Wat betekent het om je thuis te voelen? Dat kun je heel breed zien”, zegt Aneta. “Naast familie gaat het over vrienden, groepen vrouwen, je thuisland.” In het programma zitten prachtige films over onderwerpen gelinkt aan thuis, van gedwongen migratie tot sisterhood. En naast het hoofdthema is er nog veel meer. Aneta tipt vijf van haar persoonlijke favorieten.

1 Sultana’s dream

“Deze feature length film is een prachtig verhaal over powerful vrouwen. Utopische fictie over een land gerund door vrouwen.” Sultana’s dream speelt zich af in een land waar mannen – die worden gezien als gevaarlijk en gewelddadig – worden opgesloten en vrouwen in harmonie regeren. “Een mooi, modern en filosofisch idee, en echt een film om te gaan zien met je vriendinnen.”

2 Chicken for Linda!

“Dit is de openingsfilm van het festival. Hij is super cute en als een zachte, warme deken voor vrienden, dochters en moeders”, vertelt Aneta. Hij gaat over de achtjarige Linda die haar vader heeft verloren. Moeder Paulette kan niet koken, maar speciaal voor haar dochter gaat ze haar best doen om kip met paprika te maken – het ultieme comfortfood dat Linda’s vader altijd maakte. Wat volgt is een crazy expeditie door een Franse stad in staking, waarin kip symbool staat voor liefde en de relatie tussen een moeder en een dochter. “Echt een aanrader, ook als je een animatie-beginner bent”, aldus Aneta.

3 Bonkers Shorts

“Deze late night screening van whacky korte films is een perfect fun & drinks-moment”, vindt Aneta. “Neem Doris & Bettan – Marbella mayhem: een soort Thelma & Louise over twee 55+ vrouwen op vakantie die precies doe waar ze zin in hebben.”

4 Kaboom x Omroep Zwart: Unlearning Motherhood

“In ons collab-programma met Omroep Zwart laten we een andere kijk op moederschap zien. Een taboe-onderwerp als spijt van het moederschap komt aan bod, maar ook single moeders, moeder zijn van een kind op het spectrum en bewust geen moeder worden. How to get you man pregnant vind ik zelf een hele mooie: wat als dankzij medische ontwikkelingen mannen straks kinderen kunnen krijgen? Met Kaboom willen we het ook hebben over mensen die andere levenskeuzes maken. Alles kan met animatie.”

5 VR-experience: The imaginary friend

Met een virtualrealitybril op stap je in de wereld van een rouwend kind. 25 minuten lang ben jij z’n imaginary friend in een wereld waarin realiteit en fantasie door elkaar lopen. Jouw opdracht is om ‘m zo goed mogelijk te helpen omgaan met de monsters in zijn hoofd. Aneta vertelt hoe ontroerend dat is: “Het is heel mooi om te voelen hoe het is om een kind te zijn en vanuit empathie mee te leven.” Ook leuk: de VR-ervaring is gemaakt door een Nederlandse studio.

De kaartverkoop voor Kaboom begint op 8 maart. Kijk voor tijden en tickets op kaboomfestival.nl

Tekst: Saar Langkamp | Openingsbeeld: Sultana's Dream