Toch echt: dertigers en twintigers zijn slechter af dan eerdere generaties

Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

Het zijn niet alleen de boodschappen die duurder zijn geworden. Ook de huren zijn de afgelopen jaren de pan uitgerezen, en dat terwijl ons salaris niet hetzelfde deed. Millennials en gen Z hoor je hier dan ook zeker over klagen, en uit onderzoek blijkt nu dat dit terecht is. Dertigers en twintigers zijn echt slechter af.

Economisch slechter

De huidige twintigers en dertigers staan er heel anders voor dan de generaties voor hen. Stellen konden vroeger veel makkelijker van één inkomen rondkomen, een koopwoning lag toen veel meer in het bereik, en huurde je? Dan betaalde je daar niet de hoofdprijs voor. Fast forward naar 2024. Momenteel is het allemaal een stuk minder rooskleurig. En hoewel de huidige generatie twintigers en dertigers het gevoelsmatig al wisten, wijst nu ook een onderzoek uit dat we inderdaad slechter af zijn.

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) boog zich over de kwestie. Uit het onderzoek dat het instituut hiernaar deed kwam naar voren dat deze generatie er economisch echt slechter voorstaat dan de eerdere generaties, zo schrijft Trouw.

Nu versus 2003

Het onderzoek spreekt over personen tussen de 25 en 35 jaar. Zij hebben het financieel zwaarder. Het inkomen blijft achter (en dat terwijl de werkloosheid momenteel historisch laag ligt), mensen die nog een bedrag aan duo moeten afbetalen DUO voelen de druk van die studieschuld, en het helpt ook niet mee dat de inflatie heeft gezorgd voor erg dure boodschappen. Niet zo gek, dat onze generatie steeds later aan kinderen begint.

Voor het onderzoek vergeleken demografen Daniël van Wijk en Lin Rouvroye data van het CBS met de statistieken uit 2003. Die vergelijkingen onderstrepen dat twintigers en dertigers het lastiger hebben. En dat terwijl ze nu vaker hoger opgeleid zijn. Zo’n 55 procent van hen is hoog opgeleid, tegenover 30 procent in 2003. Ook werken we anno 2024 veel meer uren. Maar helaas resulteert dit niet in meer koopkracht.

Geen gestegen koopkracht

Ja, de lonen liggen hoger dan twintig jaar geleden (een veel gebruikt argument om aan te tonen dat twintigers en dertigers het niet zo slecht hebben), maar helaas stegen de lonen niet zo hard mee als de inflatie. Het resultaat? Onze koopkracht steeg niet. In tegenstelling, het zakte juist. In de afgelopen tien jaar steeg het loon maar ongeveer drie procent. Het ging hierbij slechts om een inflatiecorrectie. En dit was bij lange na niet genoeg. In 2022 hadden we te maken met een uitzonderlijk hoge inflatie, zo stelt het CBS. Dit had te maken met het economische herstel na de pandemie en door de oorlog in Oekraïne. De inflatie in 2022 bedroeg 10 procent en was de hoogste na 1975.

Een huis kopen staat hoog op het verlanglijstje van menig dertiger en twintiger, maar het is niet makkelijk. Onze leeftijdscategorie krijgt vaak eerst een flexibel contract – probeer daar maar eens een hypotheek mee te krijgen. Tel daarbij op dat veel mensen ook nog een studieschuld moeten afbetalen en dat de huisprijzen niet normaal hoog zijn en het is vrijwel onmogelijk om de bank zover te krijgen om jou een hypotheek te verstrekken. Ondertussen verdient deze generatie te veel voor sociale huur en komt dus terecht in appartementen met een prijzige huur. Sparen? Dat wordt dan ook nog eens lastig.

Bron: Trouw | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws