Wat kun je het beste eten voor het slapen gaan?

Good to know!

Ben je een late night snacker en kan je een lekker tussendoortje voor het slapengaan niet laten staan? Denk dan goed na voor welke snack je kiest.  Wat je eet tijdens de late uurtjes heeft namelijk invloed op je comfort in bed, je gezondheid én je dromen. In dit artikel vertellen we je wat je beter wel, en juist niet, kan eten voor het slapengaan.

standaard

Weet wat je eet

Voordat je je bordje met snacks mee naar bed neemt, is het goed om je een aantal dingen in gedachten te houden. Een te grote maaltijd kan er namelijk voor zorgen dat je slechter slaapt omdat het zwaar op de maag ligt, en ook te veel suikers kunnen ervoor zorgen dat je langer wakker ligt. Kies dus bewust over wat je nog tot je neemt voor het slapengaan. 

Ook wel handig: zorg dat je geen erg kruimelige snacks mee naar bed neemt. Kruimels op je hoeslaken zijn namelijk niet alleen bloedirritant, maar ook onhygiënisch. Dat draagt dus zeker niet bij aan een goede nachtrust.  

Kaasplankje voor het slapen?

Heb je rond middernacht ontzettende zin in een stukje kaas? Dan kan je het beste voor blauwe kaas kiezen. Een Brits onderzoek gaf namelijk aan dat een stukje blauwe kaas voor het slapengaan zou zorgen voor levendige en interessante dromen. Liever een droomloze nacht? Dan blijkt een stukje Cheshire kaas een betere keuze. 

Bananen en dadels

Een andere goede snack voor het slapengaan is een stuk fruit zoals een banaan. De echte zoetekauw kan hier ook nog een kleine portie dadels aan toevoegen. In bananen en dadels zit namelijk tryptofaan, een stofje wat je rustiger maakt en dus bevorderlijk kan werken voor je nachtrust.

Honing en melk

Niet echt een snack, maar wel een goede optie als je de slaap niet kan vatten: een glas warme melk met honing wordt al eeuwen gebruikt als remedie voor rusteloosheid. En wat blijkt: het werkt echt! In melk zit namelijk ook tryptofaan.

Door een klein beetje honing toe te voegen zorgt de glucose ervoor dat het brein stopt met orexine produceren: een neurotransmitter die ons alert houdt. Gebruik je te veel? Dan kan dit averechts werken.  

Een goede nachtrust

Als je ‘s avonds voor het slapen vaak honger hebt, kan het helpen om een geschikte late night snack te kiezen. Laat de kruimelige crackers en zoete gebakjes links liggen en kies voor een lekker stukje kaas of een glaasje melk met honing: zo zorg je ervoor dat je elke avond geniet van een goede nachtrust zonder lege maag!

Beeld: Unsplash 

Laatste nieuws