5 veelgemaakte fouten tijdens het aanbrengen van Vitamine C

Vooral nummer 2 is een veelgemaakte fout.

We weten allemaal dat een goede skincare routine erg belangrijk is voor onze huid. Daarbij is Vitamine C ook een erg belangrijk product. Maar wist je dat veel mensen volgens huidverzorgingsprofessionals telkens dezelfde fouten maken met het aanbrengen ervan? Wij zetten ze op een rijtje.

Afwijkende Vitamine C-concentraties

De eerste fout die je kunt maken als je Vitamine C aanbrengt, is een product op te smeren met een té lage of té hoge Vitamine C-concentratie.

Medisch directeur van Dermatica, Dr. Catriona Maybury, legt het volgende uit: “Vitamine C is een gouden ingrediënt in antiverouderende huidverzorging. Samen met zonnebrandcrème helpt het de huid te beschermen tegen zonlicht, vervuiling, dofheid en pigmentvlekken. Sommige varianten op de markt gebruiken echter wat lagere concentraties. Dit kan betekenen dat je geen resultaat ziet – maar wél irritaties kunt ervaren.” Ook een te hoge concentratie van Vitamine C kan irritatie veroorzaken, zo legt facialist Mariam Abbas uit. “Vitamine C in concentraties hoger dan 20 procent geeft geen extra voordeel. Het zal alleen een vergelijkbaar effect hebben als formules met Vitamine C in concentraties van 10-20 procent. Wel kan een te hoge concentratie irritaties veroorzaken.”

De verpakking

Geloof het of niet, maar ook de verpakking van Vitamine C is een veelvoorkomend probleem. “Vitamine C in transparante flesjes kan bij blootstelling aan licht en lucht gemakkelijk oxideren en een oranjebruine kleur krijgen”, legt Abbas uit. Zij adviseert dan ook om voor een Vitamine C-serum in een getint glazen flesje te gaan . Zo bescherm je de formule tegen oxidatie. Ook is het belangrijk om Vitamine C-serums uit de buurt te houden van het raam. Abbas adviseert om de flesjes op een ‘koele en donkere plek’ te bewaren.

De combinatie met retinol

Ook raden de huidverzorgingsprofessionals aan om Vitamine C niet te mixen met retinol. “Een retinolproduct en Vitamine C tegelijkertijd gebruiken kan de maximale opname van Vitamine C verhinderen en destabiliseren”, aldus Abbas. “Het gebruik van beide kan ook leiden tot irritatie, dus hoewel je ze allebei in je wekelijkse routine kunt gebruiken, kun je ze beter niet op dezelfde dag en op hetzelfde moment gebruiken.”

De tijd nemen

Daarnaast is het ook nog een probleem wanneer je de Vitamine C niet voldoende de tijd geeft om te absorberen. Zo legt Dr. Maryam Zamani, oprichter van MZ SKIN uit dat absorptie de sleutel is tot de werking van Vitamine C. “De Vitamine C niet genoeg tijd geven om in de huid te trekken en te absorberen voordat je je make-up aanbrengt is een probleem”, legt ze uit. “Geef de Vitamine C een paar minuten de tijd om volledig te absorberen voor dat je verder gaat met de rest van je routine.”

Te veel Vitamine C-producten gebruiken

Als laatste kan het een probleem zijn dat je te veel Vitamine C-producten gebruikt. Dit kan volgens Zamani namelijk leiden tot irritatie. “Het gebruik van te veel Vitamine C of te veel producten met verschillende vormen van Vitamine C kan leiden tot roodheid van de huid, een schilferige huid en huidirritatie.” Let daar dus goed op!

Zó breng je het op de juiste manier aan

Het is dus belangrijk om je Vitamine C-serum op de juiste manier aan te brengen. Maar hoe doe je dat nou op de goede manier? “Ik raad aan om Vitamine C elke ochtend vóór de zonnebrandcrème aan te brengen”, adviseert Maybury. “Ik vind de beste tijd om Vitamine C aan te brengen tijdens de ochtendroutine, na het reinigen en vóór het hydrateren van de huid. Dit verhoogt ook de effectiviteit van de SPF.”

Ook raadt ze aan om Vitamine C op een gereinigde huid aan te brengen – good to know: als je een Vitamine C-crème gebruikt, kun je deze het beste ná de serums aanbrengen.

Bron: Woman and Home | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws