Zo geef je je woonkamer een make-over met de Japandi stijl 

Eenvoud en functionaliteit staan centraal. 

Zo geef je je woonkamer een make-over met de Japandi stijl 

Je woonkamer is het hart van je huis – het is de plek waar je ontspant, gasten ontvangt en quality time doorbrengt met je familie. Het is dan ook begrijpelijk dat je af en toe behoefte hebt aan een frisse nieuwe look. Gelukkig hoef je geen complete renovatie te plannen om je woonkamer nieuw leven in te blazen. Met een paar slimme aanpassingen kun je een geweldige make-over realiseren die je ruimte als nieuw doet lijken en helemaal bij jouw stijl past.

Begin met een plan

Voordat je zomaar begint met het verplaatsen van meubels en het kopen van nieuwe accessoires, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Kies je voor de Japandi stijl? Dan staan eenvoud en functionaliteit centraal bij het maken van je keuzes. Laat je voorkeuren je leiden bij elke stap van het proces. Maak eventueel een moodboard om je ideeën te visualiseren en te zien hoe alles samenkomt.

Japandi stijl

Deze stijl combineert elementen van wabi-sabi en hygge met elkaar. Japan meets Scandinavië. Het toepassen van Japandi zorgt voor een interieur dat rustgevend en sereen is, maar ook warm en uitnodigend. Je vindt natuurlijke materialen en eenvoudige vormen.

Eenvoud

Minimalisme is het belangrijkste kenmerk van de Japandi stijl. Het is belangrijk dat je ruimte rust en ruimte uitstraalt als je deze stijl wil toepassen. Vermijd bijvoorbeeld schreeuwerige versieringen en details zoals franjes.

Strakke lijnen

Zachte, strakke lijnen en eenvoudige vormen definiëren de meubels en accessoires in een Japandi-interieur. Geometrische vormen worden vaak gebruikt, maar altijd met een gevoel van zachtheid en harmonie.

Gebruik natuurlijke materialen

De Japandi stijl staat bekend om het gebruik van natuurlijke materialen. Laat houten elementen veelvuldig terugkomen, bijvoorbeeld een eikenhouten salontafel of een bamboe vloerkleed, om zo warmte en textuur toe te voegen aan je interieur.

Verfris de muren

Een van de snelste en meest effectieve manieren om de Japandi stijl toe te passen in je woonkamer, is door de muren een likje verf te geven. Kies daarbij voor aardse of neutrale tinten. Zachte neutrale tinten zoals beige, lichtgrijs of bruin kunnen wonderen doen om je woonkamer groter en lichter te laten lijken. Als accentkleuren kies je bijvoorbeeld zwart. In plaats van verf kun je ook wandpanelen kiezen. Deze maken niet alleen de akoestiek in je woonkamer een stuk beter, ze zijn ook nog eens supermodern. Kies bijvoorbeeld voor wandpanelen walnoot voor een warme uitstraling.

Speel met texturen

Voeg diepte toe aan je woonkamer door te spelen met verschillende texturen. Mix en match materialen zoals hout, metaal, glas en stof. Zo krijg je een mooi gelaagd effect. Denk aan een wollen tapijt, fluwelen kussens, een leren fauteuil of rotan manden voor een prachtige uitstraling die toch een goede samenhang heeft.

Nieuwe meubels

Je hoeft niet al je meubels te vervangen om een nieuwe uitstraling te bereiken. Soms kan een enkel stuk de hele kamer transformeren. Overweeg om bijvoorbeeld je oude salontafel te vervangen door een nieuw exemplaar met een interessant design of investeer in een comfortabele nieuwe bank die zowel stijlvol als functioneel is. Bij de Japandi stijl gaat het vooral om eenvoud en functionaliteit. Laat dit terugkomen in de keuze voor nieuwe meubels.

Meer sfeer met verlichting

Ook goede verlichting is belangrijk voor het creëren van de juiste sfeer in je woonkamer. Combineer verschillende lichtbronnen zoals plafondlampen, vloerlampen, tafellampen en kaarsen om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Dimbare lampen zijn ook een slimme keuze, omdat ze je de flexibiliteit geven om de lichtintensiteit aan te passen aan verschillende gelegenheden.

Accessoires

Accessoires zijn de kers op de taart als het gaat om het decoreren van je woonkamer. Voeg persoonlijkheid en karakter toe met items zoals kunstwerken, foto’s, decoratieve kussens, vazen, en planten. Let erop dat je niet te veel accessoires gebruikt. Dat gaat ten koste van de eenvoud en het minimalisme dat de Japandi stijl kenmerkt. Kleine accenten kunnen een grote impact hebben en je ruimte een unieke en persoonlijke uitstraling geven. Kies een accentkleur en laat deze terugkomen in je accessoires.

Houd je woonkamer georganiseerd

Last but not least, vergeet niet om je woonkamer georganiseerd en opgeruimd te houden. Te veel rommel kan afleiden van je zorgvuldig ontworpen woonkamer en de uitstraling van de ruimte minder maken. Wil je de Japandi stijl juist toepassen dan wil je de ruimte zo eenvoudig en minimalistisch mogelijk houden. Investeer in opbergoplossingen zoals manden, kisten en planken om alles netjes op te bergen en te voorkomen dat je woonkamer overweldigd raakt door spullen. Gebruik hiervoor natuurlijk zo veel mogelijk natuurlijke materialen.

Lifestyle
  • Jean van der Meulen (Pexels)