We hebben allemaal zo onze wensen wanneer het op onze carrière aankomt. De een wil binnen vijf jaar een bepaalde functie in de wacht slepen en de ander wil een bepaald salaris behalen. Onze doelen staan geheel in het teken van wat we willen, maar hoe zit het met de dingen die we absoluut niet willen?
Anti-doelen
Voor je carrière en gemoedsrust kan het heel goed zijn om anti-doelen op te stellen. Zeker als jij het type bent dat continu overuren maakt (ja, ook die kwartiertjes die jij gebruikt om nog 'even' alles goed af te ronden, tellen mee).
Anti-doelen zijn – zoals de naam eigenlijk al verklapt – dingen die je echt niet wilt laten gebeuren. Het zijn zaken op de werkvloer die je wilt vermijden. En het is goed om je hier bewust van te zijn. Als je weet wat je echt niet wilt, is het makkelijker om te voorkomen dat het gebeurt. Anti-doelen helpen ons om alert te blijven.
We hebben allemaal zo onze persoonlijke doelen en onze carrièredoelen. Op beide fronten kunnen ze positief uitpakken, maar met name op je carrière kan het een positieve impact hebben. Het idee van anti-doelen werd geïnspireerd door zakenman Charlie Munger. Hij was de zakenpartner van Warren Buffett in het grootste conglomeraat ter wereld. Hij zei: "Vertel me waar ik zal sterven, zodat ik daar nooit naartoe ga."
Over anti-doelen kun je hetzelfde zeggen. Als je heel goed weet wat jij niet wilt, kun je voorkomen dat je in een situatie belandt waarin je toch dingen moet doen die je niet wilt doen.
Anti-doelen opstellen
Misschien kun je nu al bedenken wat je echt niet wilt, maar er is ook een methode hoe je jouw anti-doelen het beste kunt opstellen. Namelijk door te bedenken hoe je ergste werkdag eruitziet. Schrijf dit voor jezelf op en bedenk welke doelen je kunt opstellen om te voorkomen dat die ergste werkdag een realiteit wordt.
Wij delen hieronder enkele dingen die voor veel mensen verschrikkelijk zouden zijn.
- Je hebt de hele dag door meetings
- Je agenda zit al ver van tevoren heel vol
- Je moet samenwerken met mensen die je niet mag
- Je moet samenwerken met mensen die je niet vertrouwt
- Je moet vijf dagen per week op kantoor werken
- Je moet lang reizen om op het werk te komen
- Je bent continu vermoeid
- Je hebt geen controle over hoe jouw dag eruitziet
- Je werkt de hele dag aan projecten die je niet leuk vindt
Als jij weet wat jouw absolute anti-doelen zijn, dan kun je ze makkelijker voorkomen. Wil jij bijvoorbeeld voorkomen dat jouw werkdag bestaat uit alleen maar meetings? Plan dan niet zomaar meetings in, maar vraag of het mogelijk is om het per mail te bespreken – kans is groot dat dit gewoon kan! Ervaar je veel vermoeidheid tijdens het werk? Plan dan geen meetings in voor 11 uur 's ochtends en na 4 uur 's middags. Je hebt dan wat meer vrijheid om wat later naar kantoor te komen of om eerder naar huis te gaan.
- Her.ie
- KATRIN BOLOVTSOVA (Pexels)