Hoeveel zonlicht heeft je lichaam nodig tot het vitamine D aanmaakt?

We halen vitamine D uit onze voeding en uit zonlicht, maar hoeveel blootstelling aan de zon heeft je lichaam precies nodig tot het vitamine D begint aan te maken? 

Hoeveel zonlicht heeft je lichaam nodig tot het vitamine D aanmaakt?

Heel Nederland keek er afgelopen winter behoor naar uit: wat meer zon. De zonnestralen doen ons humeur goed, en bevorderen ook nog eens de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Maar wanneer begint je lichaam eigenlijk met het aanmaken van vitamine D? Moet je hiervoor minuten, uren of zelfs dagen in de zon doorbrengen?

Belang van vitamine D

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders in de winter een vitamine D-tekort heeft. Niet zo gek, want de zon schijnt dan minder vaak en we zitten vooral binnen. Bij een tekort aan vitamine D heb je vaak klachten zoals vermoeidheid, een tekort aan energie, zwakkere botten, bloedend tandvlees, kramp aan spieren en gewrichten en lusteloosheid. De oplossing? Zorgen dat je meer vitamine D binnenkrijgt of opneemt. Vitamine D heb je namelijk nodig om calcium uit voeding op te nemen. Dit zorgt voor sterke botten en tanden. Daarnaast heeft het een positieve werking op je spieren en het immuunsysteem.

Gelukkig is het heus niet nodig om meteen supplementen in te nemen. Als de zon schijnt kun je die namelijk ook gebruiken als bron van vitamine D. Zodra je in contact komt met de zon maakt je lichaam vanzelf vitamine D aan. En om voldoende vitamine D binnen te krijgen, hoef je ook helemaal niet lang in de zon te zitten. Een kwartiertje per dag waarbij je handen en gezicht zonlicht krijgen, is al genoeg.

Vitamine D binnenkrijgen

Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen hun vitaminetekort kan opvullen door in de zon te zitten. Vrouwen boven de vijftig hebben namelijk een oudere huid die wat minder goed in staat is om vitamine D aan te maken. Dit geldt ook voor mensen met een getinte huidskleur en voor zwangere vrouwen. Ook hebben kinderen tot 4 jaar extra vitamine D nodig zodat hun tanden en botten sterker worden. In dit geval zou je dus wel (aanvullend) kunnen kiezen voor een supplement.

Toch niet zo’n fan van supplementen? Vitamine D zit ook in voeding. Zo is vette vis een bron aan vitamine D, dus sla de haring, zalm en makreel maar in. In Nederland voegen ze ook vitamine D toe aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Lifestyle
  • HLN, Voedingscentrum, Tips en Weetjes
  • Adobe Stock