Blijkbaar is dit de kleur die je beter niet kunt dragen naar een sollicitatiegesprek

Deze kleur kan voor een verkeerde uitstraling zorgen.

sollicitatiegesprek

Uit onderzoek blijkt dat 33 procent van de recruiters in de eerste 90 seconden van een sollicitatiegesprek al weten of ze je willen aannemen of niet. Een goede eerste indruk maken is daarom best belangrijk. Sure, we zorgen ervoor dat we ons netjes kleden, maar blijkbaar kun je niet alle kleuren met succes dragen.

Dress the part 

Hebben we een sollicitatiegesprek? Dan dragen we vaak kleding die wordt gedragen op de plek waar jij solliciteert. Is het een formele omgeving? Dan ga je voor dito kleding. Wel kan het in je voordeel werken als jij wat van je persoonlijkheid in je kleding laat terugkomen - al moet het ook niet té persoonlijk worden. Ben jij bijvoorbeeld gek op kleuren? Dan moet je daar wel een beetje mee oppassen.

Oranje

De kleur oranje doet het goed op Koningsdag en tijdens het EK en WK, maar tijdens een sollicitatiegesprek scoort die kleur helemaal niet goed. Deze klassieke herfstkleur kan volgens een carrière-expert van Snagajob het verkeerde signaal geven: “Onderzoek van de afgelopen 50 jaar toont aan dat 75 procent van een persoonlijk gesprek non-verbaal is", legt ze uit aan Purewow.

“Woorden worden voornamelijk gebruikt om informatie over te brengen, terwijl lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en persoonlijke presentatie worden gebruikt om interpersoonlijke attitudes en vertrouwen te evalueren. Hoewel oranje misschien je favoriete kleur is, kan oranje aan de ontvangende kant onbedoeld communiceren dat je een aandachtzoekende, overmoedige kandidaat bent.”

Daarnaast wijst een enquête uit 2013 uit dat oranje inderdaad niet de beste keuze is. Zo gaf 25 procent van de 2100 ondervraagde recruiters aan dat ze oranje de slechtste kleur vinden om te dragen tijdens een sollicitatie.

Welke kleur dan wel te dragen?

Uiteraard moet je gewoon een kleur kunnen dragen waarin jij je prettig voelt. Maar Snagajob doet wel graag een suggestie: blauw. “Het is een kleur die vertrouwen, verantwoordelijkheid en teamspirit uitstraalt.” Met deze kleur zou je onbewust kunnen benadrukken dat je geschikt bent voor de functie en dat een toekomstige werkgever op jou kan bouwen.

Heb je een Zoom-sollicitatie? Draag dan een donkerdere kleur blauw. Webcams zijn niet de beste tools om kleuren goed over te brengen en een lichte tint kan ervoor zorgen dat de kleur uitgewassen oogt.

Carriere
  • PureWow
  • iStock