Hoe kun je een carrière en het moederschap succesvol met elkaar combineren?

Zonder gestrest en overweldigd te raken, natuurlijk. 

carrière en moederschap

Vroeger heerste het idee dat een vrouw niet én moeder kon zijn én carrière kon maken. Inmiddels weten we natuurlijk beter – het kan wél allebei. Al is het niet altijd makkelijk. Wij spraken erover met Iris Zeilstra, ondernemer en moeder van drie dochters.

De ballen in de lucht houden

Ook als je al een paar jaar moeder bent, kan het best lastig zijn om een carrière en het moederschap goed met elkaar te combineren. Veel vrouwen ervaren stress, schuld en frustratie (thanks, social pressure). Maar het is mogelijk om moeder en tegelijkertijd ook zakenvrouw te zijn, zonder overweldigd te raken. Iris Zeilstra is daar het perfecte voorbeeld van.

Ze heeft vijf (!) succesvolle horecazaken, is moeder van drie dochters en heeft een grote following op social media. Iris doet het allemaal. Op het zakelijke event The Self-Made Summit dat vorige maand plaatst vond, vertelde ze hoe ze het gezinsleven met haar carrière combineert. Marie Claire was hier als officiële mediapartner ook bij aanwezig en ging er met Iris na haar talk nog even wat dieper op in. "Ik denk dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven", legt Iris uit wanneer we haar vragen hoe ze alles combineert. Dat doen wat je leuk vindt, is volgens de ondernemer key.

"Moeder zijn is het leukste wat er is. Daar begint mijn dag mee, en daar eindigt mijn dag mee. Ik probeer altijd op het schoolplein te staan om mijn kinderen op te halen als dat lukt. Tegelijkertijd geef ik veel om mijn zaken en om mijn gasten, en ik vind het belangrijk dat mijn team het leuk heeft. Het is niet zo moeilijk om het allemaal te doen, als je doet waar je hart ligt. Als je iets doet wat je niet leuk vindt, dan krijg je daar natuurlijk niet zoveel energie van en loop je sneller vast."

En me-time dan?

Als je veel ballen hoog moet houden, dan lijkt het ons dat me-time er weleens bij inschiet. Hoe zorgt Iris ervoor dat ze die momentjes voor zichzelf bewaakt? "Me-time, dat bewaak ik niet", geeft ze eerlijk toe. "Me-time wordt vaak gezien als een soort moment waarop je niets moet doen, een moment waarop je je nagels lakt, voor mij ligt het anders", vervolgt ze. "Op dinsdag heb ik oppas voor mijn kinderen en dan kan ik een lange dag maken. Soms sport ik dan, maar heel vaak ook niet, dan ga ik naar De Luwte (een van haar horecazaken, red.). Daar ben ik dan lekker zonder kinderen, zonder meetings op de agenda. Dan kan ik de lavendelplanten water geven, met het team praten, door de keuken lopen of iets nieuws proeven. Daar kan ik van genieten. Me-time hoeft niet altijd in luxe of beauty te zitten. Ik kan ook erg genieten van een sportklasje en van productief zijn, daar haal ik energie uit. Iedereen laadt op een andere manier weer op."

Veerkrachtig blijven

Om een goede zakenvrouwen en moeder te zijn, is het belangrijk om veerkrachtig te blijven. Iris denkt dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen om die veerkracht te behouden. "Ik drink amper alcohol, eet gezond en slaap voldoende", deelt ze. En bij een gezond dieet, zo verduidelijkt ze, kun je heus wel een hamburger eten. "Het gaat echt om de balans. Als je zin hebt om een keer een mac & cheese te bestellen of iets anders lekkers, dan is dat helemaal geen probleem. Al kan het natuurlijk niet elke dag. Als je de balans maar goed houdt, zowel door op je voeding en slaap te letten als door te sporten, dat kan veel kracht geven."

Ook is het volgens haar goed om te weten wanneer je iets beter kunt uitstellen tot de volgende dag. "Als ik weet dat ik iets niet meer ga redden, of wanneer het dan maar half gedaan wordt, dan verplaats ik het naar de volgende dag." Al betekent het niet dat Iris een uitstelmentaliteit heeft, totaal niet zelfs. "Als ik het vandaag nog kan bereiken, dan push ik mezelf wel om het te doen."

Iris Zeilstra in gesprek met Fadime Elvan over het balanceren van het ouderschap en een carrière tijdens The Self-Made Summit. Beeld: Kirsten van Santen.

De valkuilen

Gedurende haar carrière leerde Iris ook meer over de valkuilen van het vak. "Ik ben best wel een people pleaser geweest", herinnert ze zich. "Ik begrijp nu dat daar ook misbruik van is gemaakt, van mijn energie en van mijn goedheid." Ze adviseert andere vrouwen die dit herkennen om toch vaker nee te zeggen. "Laat ook weten waar je niet voor beschikbaar bent. Ik was zelf altijd heel erg available en ik denk dat anderen daar ook mee struggelen. Ik bescherm mezelf daar inmiddels wat beter voor door af en toe te zeggen: 'Ik kan je nu niet helpen, ik ben thuis met de kinderen. Je zult een andere oplossing moeten vinden'."

Voor vrouwen die het ook allebei willen, een carrière en het moederschap, heeft Iris waardevol advies. "Onthoud dat je niet alles kunt. Je kunt niet zwanger zijn en tegelijkertijd een marathon willen lopen. Ik wil graag aan vrouwen meegeven dat ze er soms vrede mee moeten hebben dat niet alles tegelijk kan, zeker als ze in hun kraamperiode zitten. Ik geloof heel erg in seizoenen; momenten waarop iets voor jou haalbaarder is. Weet wat jouw seizoen is. Dat kan over een half jaar zijn of over een jaar, of wanneer jij voelt dat het zo is. Vraag jezelf af of dat wat je wilt doen realistisch is, en geniet in de tussen tijd van andere dingen. Je kinderen zijn maar een keer jong."

Carriere
  • Openingsbeeld: Adobe Stock.