De reden waarom je in de wintermaanden zo chagrijnig bent

Aha!

Lees ook

We voelen ons moe, futloos en willen het liefst de hele dag in bed onze favoriete serie bingewatchen. Een gevalletje aanstelleritis? Soms weet je ook gewoon niet meer of het aan jou ligt of dat het toch echt te maken heeft met iets anders. Goed nieuws, we zijn er uit wat ons nou allemaal zo moody maakt. 

Zonnestraaltje

Gemiddeld zouden 49 zonuren in de maand december normaal moeten zijn, echter hadden we er dit jaar maar 17 (!). Niet zo gek dus dat onze bleke toetjes eigenlijk wat meer zon zouden willen ontvangen. 

Astrid Postma, expert voeding en gezondheid, vertelt aan RTL Nieuws dat daglicht nou eenmaal een grote invloed heeft op ons slaap- en waakritme. “Ons lichaam denkt dat we moeten gaan slapen als het donker is. Wat betekent dat je vanaf vier uur ’s middags al slaaphormonen aanmaakt”, aldus Astrid. 

Lees ook: Waarom je direct je gordijnen moet openen als je wakker wordt

Wat te doen?

Dat verklaart de totale inkakker laat in de middag. Ook heeft het te maken met de hoeveelheid vitamine D die we aanmaken. Dat is natuurlijk in de winter altijd een stuk minder. En, met die 17 uren zon die ons vorige maand gegund werd, is de hoeveelheid vitamine D om te huilen.

Enfin, we weten in ieder geval waar ons humeur vandaan komt. Wat je hieraan kan doen? Een frisse neus halen overdag zorgt er toch voor dat je in ieder geval wat daglicht ziet. Ook sporten en gezond eten zouden ons op de been moeten houden. Succes!

Bron: Grazia | Beeld: Gossip Girl

Laatste nieuws

Zie ook