Wait, what? Deze 10 etenswaren zijn niet vegan

Vanaf nu alle etiketten goed checken.
Wait, what? Deze 10 etenswaren zijn niet vegan

Hoewel je er zeker van kunt zijn dat elke fruit en groente op de vegan lijst staat, wordt het daarbuiten een beetje gecompliceerd. Er zijn bijvoorbeeld veel dingen die geschikt zijn voor vegetariërs, maar niet voor veganisten. Daarom tien dingen waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze niet veganistisch zijn.

1. Honing

Het is vanzelfsprekend, maar mensen vergeten soms dat honing van bijen komt. Bijen zijn insecten. Honing is niet veganistisch. Zo simpel is het.

Lees ook: Dit moet je nooit doen als je begint aan een nieuw dieet

2. Kauwgom

Sommige merken kauwgom gebruiken ingrediënten van dierlijke oorsprong zoals gelatine en glycerine om het product te binden. Het is de moeite waard om wat onderzoek te doen en te kijken welke merken 100 procent diervriendelijk zijn.

3. Brood

Terwijl je 'veilig' zou moeten zijn met een vers sneetje zuurdesem, worden andere broodstijlen vaak gemaakt met melk, boter of eieren. Brioche, bijvoorbeeld, is uit den boze.

4. Patat

Friet wordt gemaakt van aardappelen, maar ooit nagedacht waar dit in gefrituurd wordt? Sommige bedrijven en restaurants koken hun friet namelijk in rundvlees of eendenvet. Wees dus op je hoede.

5. Bier

Als je veganist bent, moet je misschien je keuze voor een biertje heroverwegen. Sommige merken gebruiken stoffen die afkomstig zijn van vis en andere producten van dierlijke oorsprong. Maar het eten van plantaardig voedsel wordt steeds populairder, hierdoor laten steeds meer brouwerijen deze producten weg. Het is dus gewoon een kwestie van online controleren.

6. Oreos

Helaas bevatten deze smakelijke chocoladetraktaties sporen van melk.

7. Snoep

Als het om snoepjes gaat, moet je uitkijken naar alles wat met gelatine is gemaakt. Blijf ook uit de buurt van rode snoepjes, die vaak met karmijnzuur gemaakt. Enne, alles wat een glanscoating heeft, bevat meestal schellak wat ook herkend kan worden als E904. Beide ingrediënten zijn afkomstig van insecten...

8. Pasta

Als je in een restaurant pasta bestelt (minus de kaas), is het de moeite waard om bij je ober na te gaan of de pasta veganistisch is. Sommige verse pasta's worden namelijk met eieren gemaakt.

9. Cornflakes

Bijna alle ontbijtgranen zijn vegetarisch, maar sommige komen tijdens de productie in aanraking met sporen van dierlijke producten. Hierdoor staat er dus bijna nooit op de verpakking dat het veganistisch is.

10. Wijn

Net als bier, is je dagelijkse glas wijn misschien niet zo diervriendelijk als het lijkt. Bepaalde soorten worden gefilterd door stoffen die dierlijke producten bevatten, zoals onder andere visolie en gelatine. Uiteindelijk is het zo dat hoe natuurlijker de wijn, hoe waarschijnlijker het is dat het veganistisch is.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f3244666a17f', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });