Dit is waarom fysiek contact belangrijk is

Een boost voor je zelfvertrouwen.

Een boost voor je zelfvertrouwen, een stralende huid en een langer leven: fysiek contact is belangrijk. En dit is waarom.

‘Touch hunger’

Je bent happily single, werkt hard en hebt een druk sociaal leven, maar tóch mis je iets – je verlangt naar fysiek contact. ‘Touch hunger’ of ‘skin hunger’ wordt dit ook wel genoemd en het komt vooral voor bij een gebrek aan fysiek contact. Dit is niet per se een verlangen naar sex, maar eerder een verlangen dat we vanaf onze geboorte met ons meedragen.

“Écht contact zorgt ervoor dat je brein stofjes als serotonine, dopamine en het bindingshormoon oxytocine aanmaakt, en deze geven je een goed gevoel”, zegt Jo Ham, psychotherapeut aan het Britse Human Givens Institute. “Aanraking door andere mensen zorgt er niet alleen voor dat je je prettig voelt, het verlaagt ook je hartslag en je bloeddruk en geeft je immuunsysteem een boost.”

Dit maakt menselijk contact net zo belangrijk als een voedzaam dieet en beweging. “Als je geen liefdevolle partner hebt voor dat lichamelijke contact, kan een hand op je schouder of een knuffel van een vriend of familielid al heel kalmerend en troostend werken als je je eenzaam of verdrietig voelt”, aldus Ham.

Lees ook: Dit wondermiddel belooft een goede nachtrust en meer intimiteit

Helende handen

Alleen al elkaars handen vasthouden is zo intiem dat het je bewustzijn verhoogt. Het geeft een gevoel van verbondenheid waardoor het hormoon oxytocine wordt vrijgegeven. De neurotransmitter speelt een rol bij gevoelens als vertrouwen, mildheid en compassie, en het vermindert angst en spanning. Dus zodra je je partner weer ziet: pak zijn of haar hand eens eventjes goed vast.

“We hebben een zeer geconcentreerd netwerk van zenuwuiteinden in onze handpalmen en vingertoppen”, zegt Sushma Sagar, reiki-master, healer en founder van The Calmery in Londen. “Deze geven de prikkels die je ontvangt door aan je hersenen. Wanneer je de handen met iemand in elkaar vouwt, wordt de zogenaamde ‘vagal activity’ getriggerd, die ons zenuwsysteem reset en waardoor we sneller tot rust komen na een stressvolle situatie”, zegt Sagar.

Knuffel het eruit

Knuffeltherapie – de naam behoeft geen uitleg – is een alternatieve vorm van therapie die steeds populairder wordt in de Verenigde Staten. Een omhelzing of knuffel is een oeroude en diepe vorm van troost die we als mens kunnen geven en ontvangen. “Een tekort aan menselijke aanrakingen, of het niet luisteren naar je behoeften op dit vlak, kan emotionele gevolgen hebben”, aldus Rebekka Mikkola, oprichter van Nordic Cuddle in Londen.

Doe ’t zelf

Een do-it-yourself-massage kan ook al zorgen voor de afgifte van oxytocine en daarmee de stresslevels in je lijf verlagen. Onszelf aanraken is iets heel natuurlijks en heeft een kalmerende werking – we doen het soms wel honderden keren per dag; friemelen aan je haar, je nek masseren, even je vingers laten knakken. Het insmeren van je lijf – liefst ’s ochtends én ’s avonds – met een hydraterende crème of olie, zorgt dus niet alleen voor een gezonde huid, het heeft ook invloed op je gemoedstoestand.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het januari/februari nummer van Marie Claire.

Bron: Lisa Oxenham | Beeld: Kate Kalvach

Laatste nieuws