Carrièrelessen Rosanne Hertzberger: “Je loopt nou eenmaal tegen klootzakken aan”

"Zeker als vrouw word je snel op je uiterlijk aangesproken of seksistisch benaderd"

Microbioloog Rosanne Hertzberger (33) bedrijft wetenschap op haar eigen manier. Ze schreef een Ode aan E-nummers en publiceert columns in NRC.

Specialiseer eerst, verbreed later 
“Het heeft mij geholpen om me aan het begin van mijn carrière te specialiseren. Met mijn studie Biotechnologie aan de TU Delft kun je allerlei richtingen op. Mijn afstudeeronderzoek wilde ik in de richting voedsel doen, iets wat destijds niet zo gangbaar was. Omdat ik zo specifiek was, kon mijn begeleider me kop- pelen aan Nestlé. Hoe specifieker je vraag is, hoe beter mensen je kunnen helpen en hoe leuker ze dat vinden. Door te specialiseren gooi je geen deuren dicht, maar kom je sneller waar je wilt zijn. Van daaruit kun je weer gaan verbreden.” 

Kennis is macht
“Richt je op de inhoud en zorg dat je echt iets kunt. Er zijn namelijk ontzettend veel algemene mensen met algemene kwaliteiten, maar er zijn maar weinig mensen inhoudelijk sterk. Ik heb een subspecialisatie in een groep bacteriën en dan ook nog een specifieke kant daarvan. Je zou denken dat je dan nooit meer een column kunt schrijven over politiek of iets dergelijks, maar ik ben het bewijs dat het wel kan en dat mensen het juist waarderen als je kennis hebt.” 

Je kunt niet iedereen te vriend houden
“Tijdens mijn postdoc bij de afdeling moleculaire microbiologie van Washington University kreeg ik een conflict met mijn begeleiders, waardoor ik niets anders kon dan vertrekken. Dat was een heel moeilijke beslissing – ik was daar met mijn man en we hadden net een kindje. Ik heb ervan geleerd dat je ervan uit kunt gaan dat je een paar keer in je leven tegen klootzakken aanloopt die jou het leven zuur maken. Ik had er twee jaar in geïnvesteerd en veel kennis opgedaan, maar ik kon niets publiceren. Daar ben ik heel verdrietig om geweest. Maar nu pas ik die kennis toe in een eigen project, zodat het toch niet voor niets is geweest.”

“Je kan ervan uit kunt gaan dat je een paar keer in je leven tegen klootzakken aanloopt”

Onderhandel altijd
“Uit alle onderzoeken blijkt dat vrouwen minder goed onderhandelen dan mannen. Ze willen aardig gevonden of schatten zichzelf lager in. Mijn les: vraag altijd om meer geld en zeg het als je niet tevreden bent. Ik heb het niet altijd gedaan hoor, en nog steeds denk ik soms: dit had beter gekund. Maar dóe het in ieder geval. Onderhandel meer dan natuurlijk voelt.”

Een dikke huid kweek je
“Als je op tv komt of je uitspreekt, weet je dat je reacties krijgt. Zeker als vrouw word je snel op je uiterlijk aangesproken of seksistisch benaderd. Toen ik afgelopen jaar in mijn column voor NRC het seksisme van Dumpert en GeenStijl aankaartte, heb ik zoveel bagger over me heen gekregen. Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Maar ik ben er nog steeds trots op dat ik het heb gedaan. Het is lastig, maar hoe meer je erop voorbereid bent, hoe makkelijker je het van je af kunt laten glijden. Je bouwt een dikke huid op als vrouw in de media.”

“Zeker als vrouw word je snel op je uiterlijk aangesproken of seksistisch benaderd”

Ga weg van de gebaande paden
“Ik heb geen voorbeeld, omdat ik niemand ken die doet wat ik doe. Maar ik ken veel wetenschappers die buiten de kudde liepen; daar wijdde ik ook mijn aflevering van Zomergasten aan. Zelf doe ik het ook anders. Voor onderzoek word je meestal betaald door een bedrijf, maar ik kies daar niet voor, omdat ik het zelf kan betalen door lezingen te geven. Ook stuur ik mijn onderzoek niet naar de vakliteratuur, maar blog er zelf over.”

Lees ook: Deze vrouwen werken onder een palmboon in Bali

Tekst: Jessica van Zanten | Beeld: Katelijne Verbruggen 

Laatste nieuws