Europese verkiezingen: de pil terug in je basispakket

"Het is niet eerlijk dat vrouwen alleen voor de kosten opdraaien."

Vandaag mag je in Nederland stemmen voor de Europese Verkiezingen en we hopen dat jij ook naar de stembus gaat. Weet je nog niet waar je op wil stemmen? Op internet kun je je goed inlezen waar de partijen voor staan. Zo sprak Vice bijvoorbeeld met PvdA Tweede Kamerlid en oud-minster Lilianne Ploumen die de pil terug in het basispakket wil hebben. “Ik pik het niet dat mannen de baas over ons spelen.” 

De pil 

De pil zit in Nederland van je 18e tot je 21ste in het basispakket, maar je betaalt wél je eigen risico. Daarna? Dan moet je ‘m zelf betalen. Wil je dat niet? Dan moet je een aanvullende verzekering afsluiten. 

Wist je dat tot 2004 de pil, ongeacht je leeftijd, voor iedereen werd vergoed? Daarna besloot oud-minister van Financiën en VWS Hans Hoogervorst (VVD) om de pil uit het basispakket te halen. “De vrouw kan zelf wel betalen voor het voorkomen van zwangerschap”, aldus de oud-minister van Financiën. In 2008 kwam de pil, dankzij de PvdA weer even terug in het basispakket totdat in 2011 het kabinet Rutte-I besloot om ‘m er weer uit te halen. 

Pleiten 

Ploumen pleit er nu voor dat de pil weer terugkomt in het basispakket, zodat niemand meer zelf voor de kosten hoeft op te draaien. “Ik pik het niet dat mannen de baas over ons spelen. Als vrouw wil ik kunnen doen wat ik wil. Achter alle conservatieve praatjes zit slutshaming. Mannen oordelen nog steeds over vrouwen die sex hebben.” 

“Ik vind het raar dat we in een land wonen waar we voor gelijke rechten zijn, maar vrouwen zelf moeten betalen voor de pil. Niet alle vrouwen kunnen de pil betalen, en het is niet eerlijk dat vrouwen – in de meeste gevallen – alleen voor deze kosten opdraaien. Ook is de pil een symbool voor het maken van eigen keuzes en je onafhankelijkheid: je kunt ermee beslissen of je kinderen wil of niet. De pil terug in het basispakket zou tussen de 32 en 70 miljoen euro per jaar kosten. De regering heeft miljarden die niet worden uitgegeven. Er ligt vijf miljard op de plank, dus er is geld voor.”

De pil terug in het basispakket is niet het enige waarvoor ze strijd. Ze is gisteren namelijk ook een petitie begonnen tegen de anti-abortuswet die in Amerikaanse staten zoals Georgia en Alabama werd aangenomen. 

– Het originele artikel verscheen op vice.com – 

Bron: VICE | Beeld: iStock 

 

Laatste nieuws