Hoe snel kun je stoppen bij een nieuwe baan die niet bevalt?

72 procent van de millennials begon weleens aan een baan die totaal niet bleek te bevallen.

Naar vacatures speuren, brieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren, vervolgafspraken, proefopdrachten, contractonderhandelingen: een nieuwe baan vinden is nogal een onderneming. Als je ‘m dan eindelijk hebt, blijf je er natuurlijk het liefst even. Maar wat nu als die nieuwe job to-táál niet bevalt? Hoe snel kun je dan je ontslag indienen?

Ontslag indienen bij een stomme baan

Maar liefst 72 procent van de millennials en Gen Z’s is weleens begonnen bij een baan waar ze vrij snel spijt van kregen of die helemaal niet aan hun verwachtingen voldeed. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door The Muse onder 2.500 personen. Dan maar je ontslag indienen? Het is blijkbaar een gedachten die opkomt in het hoofd van velen.

Tijdens het onderzoek gaf 20 procent van de ondervraagden aan dat ze binnen een maand of minder zouden stoppen bij een vervelende baan. 41 procent zou de baan wat langer een kans geven. Deze groep zou binnen twee tot zes maanden ontslag nemen als de baan echt niet leuk is. 15 procent zou het zeven tot elf maanden de tijd geven en de overige 24 procent zou proberen het er een jaar vol te houden.

Ontslag nemen versus het een kans geven

Hoe snel je daadwerkelijk moet stoppen bij een stomme baan? Dat is volgens The Muse-founder Kathryn Minshew een persoonlijke kwestie. Alleen jij kunt volgens haar bepalen of je het nog even wilt proberen of dat je liever meteen ontslag neemt. Vraag jezelf dan: zijn er bepaalde dingen aan deze baan die mijn mentale gezondheid of carrière kunnen schaden? Of is het gewoon heel anders dan wat ik gewend ben? “Maar sommige dingen zijn duidelijke waarschuwingssignalen”, vertelt Minshew aan CNBC Make It. “Zoals getuige zijn van onethisch gedrag of intimidatie op het werk.” Is dat niet het geval? Dan moet je een nieuwe baan soms gewoon wat tijd geven. “Soms is een werkomgeving uitdagend of anders dan je verwachtte, maar kun je er wel veel leren.”

Daarnaast bevinden velen zich niet in de positie om ‘zomaar’ ontslag te nemen, rekeningen moeten immers betaald worden en zonder een baan is dat lastig. In dat geval moet je volgens Minshew proberen het beste te maken van de situatie. Wel terwijl je naar een andere baan zoekt.

Heb je het gevoel dat je openlijk kunt communiceren met je manager? Geef dan aan dat je beeld van de baan verschilt met het beeld dat je ervan had tijdens de sollicitatieprocedure. Soms kan het simpelweg gaan om een misverstand dat makkelijk te wijzigen is.

Bron: CNBC Make It | Beeld: iStock

Laatste nieuws