Een inclusievere werkplek creëren: zo voorkom je stereotypering

Met deze tips maak je een goed begin.

In Nederland besteden we steeds meer aandacht aan diversiteit en inclusie – en dat mag ook wel een keer, het is immers 2022. Ook op de werkvloer is hier steeds meer aandacht voor, maar hoe kun je stereotypering op het werk nu eigenlijk tegengaan?

Hoogtijd voor verandering

Oké, er ís steeds meer aandacht voor diversiteit en inclusie op de werkvloer, maar echte verandering komt er pas als er ook actie wordt ondernomen. Te beginnen bij het aanpakken van stereotypering. Uit onderzoek van trainingsbureau Nobbe Mieras en de Universiteit van Utrecht blijkt dat oude stereotypes nog altijd gelden op de werkvloer, maar dit wordt vaak niet herkend. Enkele voorbeelden: mannen worden gezien als competenter dan vrouwen en hetero’s ziet men als vakbekwamer dan queers. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de negatieve stereotyperingen waar mensen van kleur mee te maken krijgen. Oftewel: er moet wat veranderen. En snel.

Een snelle verandering is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Belangrijk is in ieder geval dat er actie wordt ondernomen. Natalie Holwerda – Mieras van Nobbe Mieras deelt daarom enkele tips hoe je de werkvloer inclusiever maakt.

Link tool: url not provided

Maak kennis met het onbekende

“We vinden het prettig om met mensen op te trekken die op ons lijken”, stelt Holwerda – Mieras. We zijn geneigd om dit te doen omdat het comfortabel is. Als je omgaat met mensen die dezelfde denkwijze en achtergrond als jij hebben, word je immers minder snel geconfronteerd met meningen die niet aansluiten op jouw gedachtegoed. “Maar je afsluiten van andere perspectieven kan ervoor zorgen dat je jezelf opsluit in een bubbel; een van de broedplaatsen voor stereotypes”, waarschuwt Holwerda – Mieras. Ze raadt daarom aan om juist contact te maken met mensen die niet op jou lijken. En dat hoeft heus niet ingewikkeld te zijn. “Schuif tijdens de lunch aan bij die nieuwe stagiaire van een latere generatie of drink eens een kopje koffie met je collega uit Libanon.” En niet geheel onbelangrijk: keep an open mind! 

Promoot je collega’s

We noemden het net al, maar er heersen nog heel wat stereotyperingen op de werkvloer. “De heersende stereotypes uit de Nederlandse cultuur leiden vaak ons beoordelingsvermogen”, stelt Holwerda – Mieras. Uit het onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt bijvoorbeeld dat we witte autochtonen als meer competent zien dan werknemers van kleur of met een migratieachtergrond.

Werk je samen met een collega die (onbewust) gestereotypeerd wordt en merk jij dat diegene hartstikke capabel is? Spreek je hier dan over uit. De beeldvorming van je collega’s over diegene kan dan veranderen en daardoor krijgt je collega de kansen die hij of zij verdient.

Geef iedereen een stem

Verandering is nodig, die boodschap is wel duidelijk. Help collega’s die gestereotypeerd kunnen worden daarom om hun mening te geven. Dat hoeft gelukkig helemaal niet heel lastig te zijn. Krijgt een van jouw collega’s bijvoorbeeld bijna niet het woord tijdens een vergadering? Betrek hem of haar er dan bij. “Met een simpele opmerking als: ‘Ik ben eigenlijk benieuwd wat jij hiervan vindt, jij werkt tenslotte best veel voor deze klant’, geef je ook hen de ruimte om bij te dragen aan de conversatie en dat is goed voor de dynamiek in een team.”

Bron: Nobbe Mieras | Beeld: iStock

Laatste nieuws