Een paar 'fun' facts over Nederlanders en de sauna

Hollandse nuchterheid ten top.

Een paar 'fun' facts over Nederlanders en de sauna

Zelfs als Nederlanders naar de sauna gaan, ontkomen ze niet aan de Hollandse nuchterheid. We gaan het liefst poedeltje naakt in een gemengde sauna.

Saunabezoek

Ruim 80% van de bezoekers gaat naar de sauna om helemaal te ontspannen. Voor een gezellig praatje hoef je niet te gaan: slechts 1% vindt dat de belangrijkste reden voor een saunabezoek. Bekenden tegenkomen vinden we vaak geen probleem, maar het liefst geen collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van VakantieVeilingen, zij ondervroegen maar liefst 3624 mensen over hun saunagedrag én met wie zij het liefst in de sauna willen zitten. 

Lees ook: Bewezen: duizenden Nederlanders bespioneren hun partner via hun telefoon

Preuts zijn we niet

Als Nederlanders naar de sauna gaan, dan gaan ze met een doel: volledig ontspannen. Het sociale aspect heeft hierbij het minst de voorkeur. Gezellig bijkletsen hoeft dus niet. Dat staat in contrast met Finland, het land met de meeste sauna’s ter wereld, waar het juist een sociaal gebeuren is. Finnen praten in de sauna en sluiten er zelfs zakelijke deals. Wat wel overeenkomt met Finland is dat wij het liefst naakt gaan. Ook geven we de voorkeur aan een gemengde sauna: slechts een klein gedeelte (3%) geeft de voorkeur aan een gescheiden mannen/vrouwendag. Zo’n preuts volkje zijn we dus helemaal niet, maar dat betekent niet dat alles kan.

Uit de antwoorden op de vraag ‘Wat is het meeste rare dat je hebt meegemaakt tijdens een saunabezoek?’ bleek dat we niet houden van stelletjes die iets te intiem zijn met elkaar, naakte mensen op badkledingdagen en andersom, of een wildvreemde die vraagt of je even zijn rug wil scrubben. Daarnaast is een grote meerderheid bereid om langer dan een uur te reizen om de ideale sauna te vinden. Een woordvoerder van VakantieVeilingen zegt: “er wordt vaak ten onrechte gedacht dat men dit doet om geen bekenden tegen te komen, maar eigenlijk betekent dit simpelweg dat mensen bereid zijn om wat verder te reizen voor hun favoriete sauna.” 

Bekenden

Bijna de helft van de mensen maakt het niet uit wie ze tegenkomen in de sauna. Maar mochten we toch iemand écht niet tegen willen komen, dan zijn collega’s het minst favoriet met 24%, gevolgd door de buurman/buurvrouw met 12%. Als we toch een bekende tegenkomen, blijven we wel beleefd en begroeten we elkaar netjes. Een kleine groep van 8% denkt ‘gezellig!’ en nodigt de bekende gelijk uit voor een bubbelbadsessie, terwijl 5% naar de eerste de beste badjas rent.  

Lifestyle
  • Beau Monde
  • Roberto Nickson