5 tips voor een betere balans tussen werk en privé

Lange werkdagen, sporten, je gezin onderhouden en ook nog (online) met vrienden afspreken...

Lange werkdagen, sporten, je gezin onderhouden en ook nog (online) met vrienden afspreken. Veel mensen vinden dit lastig te combineren. Snappen we! Daarom vijf tips om wat meer balans tussen je werk en privéleven te krijgen. 

Vijf tips

1. Niemand is perfect
Hoe graag je werk en privéleven gescheiden wil houden, het kan weleens voorkomen dat je tijdens een vrije dag gebeld wordt door een collega. En soms moet je dit telefoontje toch echt beantwoorden. En wedden dat je soms ook aan het Facebooken bent tijdens werkuren. Niemand is perfect. Af en toe is het oké om werk en privé te mixen. 

2. Maak een planning 
Uit onderzoek is gebleken dat we ons beter aan onze voornemens houden als we ze opschrijven. Wil je voor een bepaalde tijd iets gedaan hebben? Schrijf dit op, zodat je er aan herinnert wordt. 

3. Geef je grenzen aan
Heb je een planning gemaakt om werk en privé in de toekomst gescheiden te houden? Breng je collega's hiervan op de hoogte. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet meer op je werkmail reageert tijdens het weekend.

4. Vraag om hulp 
Hoeft niet zo officieel te zijn als het klinkt. Maar vraag je privé-omgeving of ze je op de vingers willen tikken als je in je vrije tijd weer eens je werkmails checkt.

5. Zelfreflectie 
Maak elke maand tijd voor een zelfreflectie. Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe kun je dit beter aanpakken, zodat je uiteindelijk een nog betere balans tussen werk en privé vindt.

Bron: HLN, NINA | Beeld: The Devil Wears Prada

Laatste nieuws