Dit is waarom het hebben van een coach booming is

Steeds meer dertigers nemen er een in de arm als ze in hun werk of privé vastlopen.

Dit is waarom het hebben van een coach booming is

De coach is booming: steeds meer dertigers nemen er een in de arm als ze in hun werk of privé vastlopen. Je leven, business of loopbaan kan er namelijk flink van opknappen.

Professional

Sinds een paar jaar is het bon ton om een coach te hebben. En waarom ook niet? Als je het gevoel hebt dat er meer uit je leven, carrière of bedrijf te halen valt, is het fijn als een professional tot wie je wat meer afstand hebt met je meedenkt. Maar wanneer kies je voor coaching en wanneer heb je zwaarder geschut nodig?

Psycholoog of lifecoach

Frederike Mewe heeft jarenlang ervaring als psycholoog en lifecoach en kan dit dus haarfijn uitleggen. "Als je lijdt onder angststoornissen, depressie of persoonlijkheidsproblematiek, kun je beter de hulp van een psycholoog inschakelen. Coaching is vooral geschikt voor psychische gezonde mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen of bepaalde blokkades willen doorbreken. Waar je in therapie vaak in het verleden duikt, werken we met coaching vooral toekomstgericht. We kijken soms alleen naar het verleden om bepaalde patronen in het nu te kunnen verklaren, bijvoorbeeld als vrouwen zichzelf weinig waard vinden of veel piekergedachtes hebben. Bij coaching gaat het er vervolgens om hoe je door bepaalde inzichten en tools die patronen de baas wordt."

Gemeenschappelijke factor

Ziet Mewe een gemeenschappelijke factor bij de vrouwen die ze coacht? "De meeste vrouwen van in de dertig worstelen met de druk dat alles perfect moet zijn en verliezen zichzelf daarin. Ze weten niet goed meer wat ze zelf belangrijk vinden en laten zich heel erg leiden door de verwachtingen van de buitenwereld. Het probleem ligt vaak niet eens aan de oppervlakte. Ze komen bijvoorbeeld met burn-out, stressklachten of loopbaanvragen, maar als je dieper kijkt, blijken ze onzeker en streng voor zichzelf te zijn door all verwachtingen waaraan ze willen voldoen. Hoogopgeleide vrouwen in het Westen zitten vaak erg in het hoofd en nemen hun gedachten heel serieus. Tijdens coaching toetsen we die gedachtenpatronen - klopt het wel dat je pas meetelt als je alles perfect doet, bijvoorbeeld - en leer je meer in je lijf te landen en in het hier en nu te leven."

Tijdens coaching leer je om van binnen naar buiten te leven: waar sta je eigenlijk voor en wat wil je? Enne, dat houdt ook in: beter voelen.

Benieuwd naar wat Mewe nog meer vertelt en naar drie verhalen van vrouwen die een coach in de arm hebben genomen? Je leest het in zomernummer van Marie Claire die nu in de winkels ligt.

Carriere
  • Mariska Vermeulen
  • Cleo Vermij