Wat je ’s nachts niet moet doen bij tropische temperaturen

We zeulen met onze klamme benen, het zweet staat ons in de nek en het enige waar we aan denken is ijs.

Lees ook

We zeulen met onze klamme benen, het zweet staat ons in de nek en het enige waar we aan denken is ijs. In alle mogelijke vormen. Grote kans dat je de afgelopen paar nachten wakker werd van hot flashes en een gortdroge keel. Daarom een paar tips die kunnen helpen om zwoele avonden te overleven.

Niet doen

1. Naakt slapen
Het liefst trek je zo snel mogelijk al hetgeen dat aan je lichaam kan plakken uit. Pas er toch mee op, want je kunt snel kou vatten. Gelukkig is er voor alles een oplossing: stop je hoeslaken in een plastic zak en doe hem in de koelkast. Zo heb je een lekker fris bed wanneer je gaat slapen. 

Link tool: post not found


2. Koud douchen
Met deze warme temperaturen willen we maar één ding: een douchesessie waarbij de ijspieken op de doucheknop staan. Doe het niet! Dit werkt averechts. Door de kou wordt je bloedbaan onnodig gestimuleerd, waardoor je alleen nog maar meer gaat zweten.

3. Slapen onder een dekbed
Alleen een laken is met deze temperaturen voldoende. Kies voor een katoenen laken in plaats van satijn of flanel. De natuurlijke vezels stoten vocht beter af, waardoor je minder zweet.

4. Slaapkamer overdag luchten
's Ochtends opstaan, de ramen opengooien en dan schrikken wanneer je thuiskomt in een kamer die voelt als hete sauna? Lucht het huis ‘s ochtends of ‘s avonds door als de temperatuur niet zo hoog is, in plaats van de hele dag om te voorkomen dat de warmte in de slaapkamer blijft hangen.

5. Verkoelend wijntje
Dorstig word je vooral van dit weer. Maar wist je dat verfrissende dranken echte sleep killers zijn? Resultaat: zweetaanvallen en een verstoorde nachtrust. Het klinkt raar, maar wat wel werkt is koude muntthee. Het verkoelt en ontspant je lichaam – gegarandeerd een goede nacht. 

Wel doen

1. Koele kruik
Vul een kruik met koud water en stop 'm een paar uur voor bedtijd in de vriezer. Neem hem daarna gewoon mee in bed, en al ligt de kruik niet tegen je benen, armen of voeten; het zal nog steeds veel verkoeling bieden als 'ie naast je in bed ligt. 

2. Verfrissend voetenbad
Houd je voeten, vlak voor het slapen, 30 seconden in koud water van 12 tot 18 graden. Je lichaam pompt bloed naar je voeten om ze te verwarmen, waardoor de temperatuur in de rest van je lichaam vermindert. 

Bron: Helping | Beeld: Daria Litvinova

Laatste nieuws

Zie ook