Dit is wat we tot nu toe weten over het nieuwe coronavaccin

De Universiteit van Oxford is bezig met het maken van een coronavaccin en de eerste testen blijken succesvol te zijn.

Dit is wat we tot nu toe weten over het nieuwe coronavaccin

De Universiteit van Oxford is bezig met het maken van een coronavaccin en de eerste testen blijken succesvol te zijn. Maar of het ook gaat lukken om voor het eind van dit jaar het vaccin op de markt te brengen, blijft voorlopig nog onduidelijk.

Vaccin

Hoogleraar Sarah Gilbert leidt het onderzoek en vertelt aan BBC Radio hoe het vervolgproces er nu uit gaan zien, nu de eerste resultaten bekend zijn. Volgens de hoogleraar is het doel om eind dit jaar een vaccin klaar te hebben en op de markt te brengen, maar er is absoluut geen zekerheid. "Daar moeten eerst drie dingen voor gebeuren", vertelde de deskundige. Als eerste moet blijken of het vaccin ook echt langer beschermd tegen het virus. 

Afwachten

Uit eerdere resultaten die de onderzoekers naar buiten brachten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet bleek al wel dat het vaccin veilig is en het immuunsysteem aan het werk zet tegen het virus. Nu moet uit onderzoeken die nog lopen blijken of het ook echt goed genoeg is. 

Verder moet de productiecapaciteit ook voldoende zijn. De universiteit heeft daarover afspraken gemaakt het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en het doel is om in september de eerste miljoen vaccins te produceren.

Als laatste zullen de overheidsdiensten versneld hun goedkeuring moeten geven aan het vaccin als ze willen dat het ook snel beschikbaar wordt gesteld. 

Nederland en andere landen hebben het vaccin in ieder geval al op voorhand besteld. Maar of het straks ook gebruikt kan worden, dat moeten we nog even afwachten.

Lifestyle
  • Grazia
  • iStock