Onderzoek: je kunt je personeel beter motiveren met pizza dan met geld

Dat hoef je ons niet twee keer te vertellen.

Onderzoek: je kunt je personeel beter motiveren met pizza dan met geld

Worden we liever uitbetaald in pizza dan in geld? Nee natuurlijk. Toch blijkt uit recent onderzoek dat we pizza héél belangrijk vinden. Vooral op de werkvloer. Zo zou personeel meer gemotiveerd raken als ze pizza en complimentjes krijgen dan een kleine financiële bonus.

Onderzoek

Lees ook: Say what? Houd jij je pizza ook al je hele leven verkeerd vast?

In zijn nieuwe boek Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations legt Dan Ariely uit hoe hij een motivatie-experiment deed met een groep werknemers. Gedurende een week kregen de werknemers iedere ochtend een e-mail. Er waren drie verschillende berichten: in elk werd de werknemer een andere beloning aangeboden, die hij/zij in ontvangst mocht nemen als de dagtaak was volbracht. Daarnaast was er een groep werknemers die geen e-mails ontving.

Pizza

Op de eerste dag van de studie werd ontdekt dat pizza de grootste motivatie was voor werknemers om hard aan de slag te gaan. Bij het vooruitzicht op pizza ging de productiviteit met maar liefst 6,7 procent omhoog. De belofte van een complimentje zorgde voor een stijging van de productiviteit met 6,6 procent, en een toegezegde geldbonus zorgde voor een toename van ‘maar’ 4,9 procent. 

Over de hele week gezien kwamen de complimenten als winnaar uit de bus qua stijging in productiviteit. Deze uitkomst bevestigt de resultaten van andere studies: een geldbonus is altijd welkom, maar een simpel ‘dankjewel’ zorgt voor meer motivatie. En een gratis pizza is dus ook nooit weg.

Bron: Metro UK | Beeld: Friends