Wij gingen naar de Girlboss Rally in L.A. en kwamen terug met erg veel bad ass tips

Lees even mee!

Zaterdag 28 april vond in Los Angeles Girlboss Rally plaats, dé conferentie voor ambitieuze vrouwen. Bijna duizend vrouwen uit totaal negentien landen kwamen luisteren naar inspirerende sprekers, waaronder organisator en oppergirlboss Sophia Amoruso. Marie Claire-reporter Suzanne van Duijn ging trok naar L.A. en kwam terug met de highlights van de Girlboss Rally 2018. Heb jij ons Instagram-account in de gaten gehouden afgelopen weekend? Suzanne deed live verslag via Instagram-stories en wat was het verslavend om te kijken. Dit is haar verslag.  

Een Uber zet ons – mijn reisgenootje Lucia de Boer en ik – zaterdagochtend af bij Hudson Loft, een evenementenlocatie in het hart van Los Angeles; Downtown L.A. De ruimte is van onder tot boven omgetoverd in een heuse Girlboss-proof plek. Buiten ligt de oranjeroze loper uit en staan fotografen klaar voor de eerste Boomerangs. Binnen vind je talloze Insta-hoekjes en zelfs de liften zijn beplakt met feministische leuzen. Want Girlboss Rally gaat niet alleen over hoe vrouwen een succesvolle business opbouwen, maar ook over gelijkheid tussen mannen en vrouwen, op de werkvloer en daar buiten.

Reporter Suzanne van Duijn

 

Vrouwelijke ondernemers-top = women empowerment
Het is niet alleen maar leuk dat er steeds meer vrouwen in hoge functies zitten. Natuurlijk is dat hartstikke knap, maar we hebben het hier over meer dan alleen een mooie carrière. Vrouwen aan de top maken namelijk het pad voor ons vrij. Girlboss Rally is dan ook niet alleen in het leven geroepen om vrouwen te steunen in hun ambities, maar om hen aan te moedigen om dingen te doen die mannen al eeuwen langer doen (zoals stemmen). Om te streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen, zwart en wit, dik en dun, mooi en lelijk. Give it up for the Girlboss Rally!

“Fake it ‘till you make it doesn’t make you a fraud”

Sophia: “Blijf niet hangen in je verhaal”
Sophia Amoruso werd succesvol met haar vintage business Nasty Gal, schreef er het boek #Girlboss over en werd wereldberoemd. Nadat Nasty Gal in 2016 failliet ging werd het bedrijf in 2017 overgenomen en doorgestart door de Boohoo Group. Inmiddels focust Sophia zich volledig op haar nieuwe bedrijf Girlboss Media, waar de boeken, events en online community onder vallen. Houdt Girlboss.com in de gaten voor meer! Deze nieuwe richting bevalt haar wel. “Het succesverhaal over de drop-out die groot werd dankzij een eBay-business kende iedereen nu wel. Al bleek dat verhaal uiteindelijk niet helemaal waar. Achter de schermen ging het al een tijdje niet goed met Nasty Gal. Maar fake it ‘till you make it doesn’t make you a fraud. Het gaat er niet om wat je doet, maar om wie je bent.” Sophia ging verder en ‘rewrote her story’. 

“Ga veel naar relevante conferenties, maar skip de presentaties. Netwerken is veel belangrijker, ik hoef niet meer geïnspireerd te worden”

Sophia Amoruso

 

Netwerktip van een echte baas
Een slimme netwerktip van Sophia: “Ga veel naar relevante conferenties, maar skip de presentaties. Netwerken is veel belangrijker, ik hoef niet meer geïnspireerd te worden. Op relevante conferenties ontmoet je de juiste mensen, dus maak daar tijd voor. En drink niet, dan maak je vaak betere beslissingen.”

“Of je nu beroemd, rijk of knap bent, als je er niets van bakt zal je bedrijf niet slagen”

Girlboss Gwyneth: “There are no shortcuts”
Gwyneth Paltrow is zoveel meer dan een actrice. Wist jij dat ze een miljoenenbedrijf heeft, genaamd Goop? Wat begon als de zoveelste lifestyleblog van een celeb groeide uit tot ‘a modern lifestyle brand’. En daarvoor heeft Gwyneth investeerders moeten aantrekken. Je zou denken dat dat als wereldberoemde actrice geen probleem zou zijn, maar Gwyneth moest zich – na een selfie met de investeerders – net zo goed bewijzen als ieder ander. “There are no shortcuts.” Of je nu beroemd, rijk of knap bent (of allemaal – looking at you, Gwyn), als je er niets van bakt zal je bedrijf niet slagen.

Gwyneth Paltrow

 

Weet wat je niet weet
Met haar ‘artist brain’ is het voor Gwyneth niet altijd makkelijk een bedrijf te runnen. “When you don’t know what you don’t know, it’s hard to predict problems”, biecht ze op. Stel dus vragen en blijf leren. Helaas wordt er gespeculeerd over een ‘silent male manager’ als het goed gaat met Goop. “Bij succes krijg ik niet altijd de credits”, zegt Gwyneth. “Terwijl er in slechte tijden direct naar mij wordt gewezen. Het is niet leuk om de boeman te zijn, maar het hoort erbij. Daarbij kan je slecht nieuws wél brengen met liefde, respect en steun. Vaak blijkt een ontslag achteraf bovendien vaak een mogelijkheid om te leren voor de ander.”

“It only takes one person to make a difference, to say something”

Gebruik je stem
Lizzie Velazquez, ook wel bekend als ‘de lelijkste vrouw ter wereld’, gebruikt haar uiterlijk en persoonlijke verhaal om anderen te inspireren. Dat je er anders uitziet is volgens haar geen reden voor een teruggetrokken bestaan. “We hebben allemaal een stem, die we kunnen gebruiken voor iets goeds of iets slechts.” Helaas kiezen genoeg mensen – zoals pestkoppen – nog altijd voor het laatste. “It only takes one person to make a difference, to say something”, aldus Lizzie. Laten we dus vooral eens wat vriendelijker voor elkaar zijn en opkomen voor personen in nood. “Use you obstacles as a start”, besluit Lizzie. Dát maakt je verhaal interessant. Hetzelfde deed de (21-jarige!) anti-bullying activist Aija Mayrock. Haar speech ‘The truth about begin a girl’ kreeg een staande ovatie.

Lizzie Velazquez

 

Vier jezelf!
Misschien wel de meest inspirerende spreker van Girlboss Rally was Bozoma St. John, Chief Brand Officer bij Uber. Deze prachtige, sterke vrouw is één brok zelfvertrouwen en moedigt anderen aan om zichzelf ook vooral te laten zien. Hoezo ‘be humble to get respect?’ Show yourself! ‘Celebrate yourself’ is haar motto. Claim je successen en vier deze. “Niet ‘wij’ hebben dat gedaan, I did that! En als mensen vinden dat je jezelf teveel viert, dan vieren zij zichzelf gewoon niet vaak genoeg. “Let’s celebrate you too”, zegt ze dan. Start vandaag nog met het trainen van deze celebrate-spier. Hoe vaker je het doet, hoe gewoner het wordt. Bozoma: “You’ll get noticed!”

Bozoma St. John

 

“Wees niet bang voor elkaar, er zijn genoeg posities te vervullen”

Wees de beste in wat je doet
Dat je een (zwarte) vrouw bent moet uiteraard niet de reden zijn om die topfunctie te bekleden. Goed zijn in wat je doet is de basis. “The work has to be done.” beaamt Bozoma. “I’m the best at what I do. I’m not in the job because I’m a black woman but BECAUSE I’M THE BEST AT WHAT I DO. And being a black woman is just the sauce.” Bozoma moedigt vrouwen in hoge functies ook aan om andere vrouwen aan te nemen. “Wees niet bang voor elkaar, er zijn genoeg posities te vervullen. En als er meer van ons binnen zijn, staan we sterker. Mits we elkaar steunen natuurlijk.” Volg haar via @basassboz.

Sophia Amoruso pleit voor een ‘braaf’ leven. “Know when to leave the party.” Vroeger wilde ze overal bij zijn en dronk Sophia veel

Houd balans! 
Balans – tussen werk en vrije tijd – en fysiek en mentaal gezond blijven waren eveneens hot topics op Girlboss Rally (er werden zelfs massages gegeven in de VIP-ruimte). Maar hoe doe je dat dan, balans houden? Volgens Ali Wyatt, President en CRO bij Girlboss Media, is het vooral belangrijk dat je van je werk houdt. “Hard werken voelt dan al zoveel minder zwaar. Als je doet wat je leuk vindt, is het geen straf om eens lang door te werken of in het weekend een mailtje te beantwoorden.” Sophia Amoruso pleit voor een ‘braaf’ leven. “Know when to leave the party.” Vroeger wilde ze overal bij zijn en dronk Sophia veel. “Maar als je niet voor jezelf zorgt ga je er aan, evenals je business. Kijk naar Nasty Gal. En delegeer! Je moet niet alles zelf willen doen.”

 

Kinderen krijgen is de ultieme un-equalizer
Volgens veel sprekers op Girlboss Rally is het krijgen van kinderen – helaas – (nog steeds) de ultieme ‘un-equalizer’. “Vooral dan ga je de verschillen zien tussen mannen en vrouwen op de werkvloer”, zegt Ali Wyatt. Kijk bijvoorbeeld naar het feit dat veel vrouwen op werk willen kolven om hun kindje van voedsel te voorzien, terwijl mannen door kunnen werken. Het weerhield Ali er vorig jaar niet van toch naar Girlboss Rally te vliegen en tussen de bedrijven door te kolven en haar melk met een expressdienst naar haar huis te laten vliegen. True Story! Gwyneth combineert Goop met het moederschap door ‘just doing one thing at the time’. “Je kan niet alles tegelijk doen, dan doe je het allebei niet goed.”

 Laten we allemaal onze stinkende best doen om daar ook in Nederland naar te (blijven) streven

Un-equalizer of niet, het is vele girlbosses toch maar mooi gelukt om met kinderen (en ook veel zonder) de top te bereiken. En daarmee meer gelijkheid te bewerkstelligen voor vrouwen – zwart, wit, dik, dun, mooi of lelijk. Laten we allemaal onze stinkende best doen om daar ook in Nederland naar te (blijven) streven. Dan staat er volgend jaar misschien wel een Nederlandse vrouw in de line-up van Girlboss Rally. Ik kan niet wachten!

Dit artikel is geschreven door onze reporter Suzanne van Duijn (‘@SuusjeQ’). Suzanne is freelance pr-adviseur en blogger. Travel, sustainability en women empowerment staan bij Suzanne hoog in het vaandel.

Foto Suzanne: Daisy de Pater / Daisy Fotografie

Laatste nieuws