Lexie Alford is de eerste persoon die met een elektrische auto de wereld rond reed

Lexie Alford is gek op reizen en op avontuur. Dus toen ze werd gevraagd om in de nieuwe elektrische Ford Explorer een wereldtour te maken, zei ze voluit ‘Ja’.

Ford

Lexies wereldreis eindigt in Nice, waar we haar opwachten na haar zeven maanden durende ontdekkingstocht met de gloednieuwe elektrische Ford Explorer. De route ging door maar liefst zes continenten, en daarmee is ze de allereerste die met een elektrische auto een wereldreis volbrengt. Hiermee treedt ze in de voetsporen van de onverschrokken avonturier Aloha Wanderwell, de eerste vrouw die in een Ford model T de wereld rondreed.

Wat waren de mooiste plekken die je hebt bezocht met de Ford Explorer?

"Na een omvangrijke reis van 30.000 kilometer, langs 6 continenten en door 27 landen, is het een uitdaging om favorieten te kiezen. Als Amerikaan was een waar genoegen om mijn eigen land te doorkruisen met de Ford Explorer, van het bruisende Las Vegas tot het historische Chicago en het betoverende New York. En ook de prachtige nationale parken en de kustlijn van Australië zijn hoogtepunten. Maar als ik één favoriet moet kiezen, dan steekt Bhutan erbovenuit. Dit land, gelegen in de Himalaya tussen China en India, heeft mijn hart gestolen. De ontmoetingen met de lokale bevolking waren hartverwarmend. Het heeft diepe indruk op me gemaakt om de serene kloosters en de wapperende gebedsvlaggen te zien."

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een vakantie met een elektrische auto?

"Eén tip die iedereen wil geven: een goede planning is key. Zorg dat je je route van tevoren uitstippelt en check waar de laadpunten zijn. In Europa kun je met het navigatiesysteem van de Ford Explorer heel handig alle laadpunten op de kaart zien. Maar toen ik onderweg was naar Zimbabwe moest ik wat inventiever zijn. Ik maakte tijdens mijn reis veel gebruik van apps als PlugShare om laadstations te vinden en te kijken welke beschikbaar waren. Tijdens mijn avontuur heb ik de Ford Explorer echt goed leren kennen. Het was heel bijzonder om te zien hoe de auto zichzelf 'oplaadde’ als ik bijvoorbeeld bergafwaarts reed. Dat was echt een life-saver!"

Aan welke functies van de Ford Explorer heb je het meest gehad tijdens je reis?

"Een van de features waar ik dol op ben, is de ruimte van de Ford Explorer en de hoeveelheid glas en licht. Daardoor heb je genoeg plek voor bagage en het biedt comfort tijdens lange ritten. De MegaConsole onder de middenarmsteun is ook heel handig. Je kunt er een laptop in kwijt of wel drie anderhalve liter flessen. En het FordPass-oplaadnetwerk was echt een lifesaver bij het vinden en gebruiken van laadstations. Ook een shout-out voor het regeneratieve remsysteem dat de efficiëntie van de auto verhoogt door energie terug te winnen tijdens het remmen."

Tot slot, wat zijn volgens jou de drie grootste misvattingen over elektrisch rijden?

"Volgens mij denken veel mensen dat het opladen van een elektrische auto in het buitenland een gedoe is. Maar met de groei van het laadnetwerk zijn er tegenwoordig zoveel opties. Een andere misvatting is het beperkte bereik dat elektrische auto's zouden hebben. Terwijl moderne elektrische auto's, zoals de Ford Explorer, juist tot wel 602 kilometer kunnen rijden op een volle lading. En elektrisch rijden is niet duurder dan op benzine rijden. Vanwege de goedkopere elektriciteit zijn de operationele kosten vaak lager dan die van benzine- of dieselauto’s.