Marie Claire’s uit-tips: 18 ideeën om dit weekend te doen

Van mode, design en food tot kunst en theater!

Lees ook

Sissy-Boy Kerstmarkt 
Dit jaar organiseert Sissy-Boy weer het leukste, creatiefste en origineelste familie-evenement van de winter: De Sissy-Boy Kerstmarkt! Dat houdt in: kerstballen, jingle bells en heerlijke live muziek, glühwein voor de groten en limonade voor de kleintjes.

Wanneer? 9 december 2017
Waar? Amstelveld 12, 1017 JD, Amsterdam 

Foto-expositie: De Boer & de boer. Een reis naar de herkomst van koffie
In deze foto-expositie van Nespresso neemt Sacha de Boer je met haar foto’s mee naar de herkomst van koffie. Waar groeit koffie? Hoe oogsten we de bessen? En hoe beschermen en herstellen we de omgeving?

Wanneer?13 januari t/m 28 januari 2018
Waar? Vondel CS, Vondelpark 3, 1071 AA, Amsterdam 

ARTIS Kerstavond
Kerstavond is op een andere manier doorbrengen? Bezoek dan Artis op Kerstavond. Wandel in het donker door de dierentuin en loop door naar het ARTIS-Planetarium waar een speciaal programma voor je klaar staat.

Wanneer? zondag 24 december
Waar? ARTIS Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam 

Museum Volkenkunde
Goud, zilver, diamanten, saffieren en robijnen… Het glimt en blinkt in Museum Volkenkunde in Leiden. Sieraden – makers & dragers laat zien hoe mensen zich wereldwijd versieren en presenteert de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit. Naast de museumcollectie is er hedendaagse werk te zien en er worden sieraden- workshops gegeven.

Wanneer? Van 13 december 2017 t/m 3 juni 2018
Waar? Steenstraat 1, 2312 BS Leiden 

De expo Art Deco
Het Gemeentemuseum in Den Haag baadt deze winter in art deco. De expo Art Deco – Paris is gebouwd rondom mode-ontwerper Paul Poiret, de vader van deze stijl. Als vernieuwer van de mode bevrijdde hij vrouwen van het korset, bedacht hij de catwalk en was hij de eerste couturier die een parfum lanceerde (tot ergernis van Coco Chanel). Maar hij streefde naar een ‘totaalkunstwerk’ en bemoeide zich ook graag met kunst en architectuur. In deze tentoonstelling komen alle kunsten samen.

Wanneer? T/m 4 maart 2018
Waar? Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag 

De nieuwe Woody Allen
Serveerster Ginny (Kate Winslet) wordt verliefd op de jonge strandwacht Mickey (Justin Timberlake). Maar ze is getrouwd met Humpty (James Belushi), een kermisklant van middelbare leeftijd. Als dan ook nog Humpty’s verloren gewaande dochter opduikt, die het probeert aan te leggen met Mickey, vindt Ginny het echt niet leuk meer. Winslet in haar meest complexe rol ooit: “There was not one single moment that I was not utterly terrified”. Wonder wheel speelt in de jaren ’50, dus dat maakt het extra intrigerend.

Wanneer? Vanaf 21 december in de bioscoop 

Fashion Cities Afrika
Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga delen voor Fashion Cities Africa hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
 
Wanneer? Tot januari 2019
Waar? Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2  Amsterdam
 
“Legendary Trunks – The Exhibition”
In de Beurs van Berlage in Amsterdam zullen meer dan 300 authentieke Louis Vuitton-koffers te zien zijn tijdens deze unieke tentoonstelling.

Wanneer? Vanaf 6 december
Waar? Damrak 243 Amsterdam 

Amsterdam Light Festival
Voor de zesde keer alweer verandert Amsterdam in een openlichtmuseum. Tijdens het Amsterdam Light Festival verlichten 35 kunstenaars de stad op en rond de grachten. Grootste naam dit jaar is de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei, die met zijn kunstwerk Thinline een zeven kilometer lange lichtlijn door de stad trekt. Hij stelt hiemee de betekenis van grenzen ter discussie: wie bepaalt de grenzen en wie beheerst ze?

Wanneer? 1 december t/m 21 januari
Waar? Diverse locaties in Amsterdam

Lil’ Amsterdam Kerstmarkt
Op 16 december organiseert Lil’ Amsterdam een leuke en creatieve kerstmarkt op het Centraal Station. Lil’ Amsterdam belooft origineel entertainment en unieke presentjes in combinatie met het welbekende, nostalgische en onmisbare kerstgevoel. Be there!
 
Wanneer? 16 december van 11 tot 23 uur 
Waar? Amstelpassage, Amsterdam Centraal Station
 
Bo Nam
De lekkerste Vietnamese keuken in het mooiste interieur. Dit gloednieuwe restaurant vind je in het centrum van Amsterdam. Laat je verrassen door verse springrolls en traditionele Pho. 

Waar? Bo Nam, Lange Leidsedwarsstraat 57, Amsterdam
 
 
1920s Jazz age | Fashion & Photographs
Een tentoonstelling in het textielmuseum in Tilburg: 150 kledingstukken en accessoires uit de jaren ’20. De tijd dat de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl ging, die haar veroverde vrijheid symboliseert. 

Wanneer? 9 december 2017 t/m 27 mei 2018
Waar? Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg 

No Place for a Rebel 
De documentaire No Place for a Rebel gaat over de Oegandese Opono Opondo die als kind werd ontvoerd door het rebellenleger van Joseph Kony. Zestien jaar later is hij uit het leger ontsnapt en keert hij als volwassen oorlogscommandant terug naar huis. In deze docu volg je Opono op zijn weg om weer een normale burger te worden. 

Wanneer? Vanaf 9 november
Waar: In bioscopen door heel Nederland, ondermeer in De Balie in Amsterdam

Restaurant Morris
Ken je Morris al, het restaurant aan het Spaarne waar tot voor kort de Korenbeurs was gevestigd? ‘Lekker relaxed’ is het motto van jonge ondernemers Max Caminita en Floris Hilterman. Je kunt er terecht voor een goed stuk vlees of vis van de grill en fijne bijgerechten als chimichurri of fried tomatoes. Voor de echte bourgondiërs: als je 48 uur van tevoren belt, kun je een Rib Roast – een hele ribeye – bestellen.

Waar? Spaarne 36 Haarlem

Anton Heyboer 
Precies tien jaar geleden overleed kunstenaar Anton Heyboer. In het Gemeentemuseum Den Haag is nu een overzichtstentoonstelling van zijn werk met stukken uit zijn internationale succesjaren. Voor het eerst in decennia is er een tentoonstelling van dit formaat dat Heyboer’s werk in de schijnwerpers zet.

Wanneer: van 26 augustus 2017 t/m 4 februari 2018
Waar: Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

La Parisienne by Sofitel  
Alle Parijs-liefhebbers eat your heart out. De foto-expositie La Parisienne by Sofitel is een absolute must voor iedereen die van mode, fotografie en Parijs houdt. De expositie is een ode aan de elegante Parisienne. Amsterdam is de derde stad waar de expositie gehouden wordt, Londen en Parijs gingen ons al voor.

Wanneer: t/m 9 maart 2018
Waar: Sofitel Legend The Grand, Oudezijds Voorburgwal 197 Amsterdam

Cabin Crew – Fashion in the Air 
Een verzameling van meer dan 1405 stewardessen-uniformen van 523 verschillende luchtvaartmaatschappijen! De immense collectie is van één man: purser Cliff Muskiet en bevat onder andere ontwerpen van Yves Saint Laurent en Cristóbal Balenciaga.

Wanneer: nog t/m 4 februari 2018
Waar: Kunsthal, Westzeedijk 341 Rotterdam

POWERMASK
De expositie die is gecreëerd door Antwerpse modeontwerper Walter van Beirendonck, is een eigenzinnige kleurrijke tentoonstelling van maskers. Het laat een meervoudige kijk op het masker zien; van oud symbolisme en mythische betekenissen tot het creëren van een nieuwe identiteit.

Wanneer: nog t/m 7 januari 2018
Waar: Wereldmuseum, Willemskade 25 Rotterdam

Lees ook: Dit zijn zes dreamjobs waarbij je de hele wereld overgaat 

Beeld: Sissy Boy

Laatste nieuws

Zie ook