Met deze tips blijf je positief in het leven staan

Het valt niet mee om positief te blijven in een stressvolle periode vol onzekerheid.

Het valt niet mee om positief te blijven in een stressvolle periode vol onzekerheid. Daarom negen tips die je kunnen helpen om ook ook bij tegenslag(en) positief in het leven te blijven staan.

1. Bedenk dat alles twee kanten heeft

Het kan flink balen zijn als je door de corona-maatregelen niet meer met je hele vriendengroep kunt afspreken of je niet naar dat grote concert kunt. Bedenk dan dat alles twee kanten heeft.

Zo kan het zijn dat je met een kleiner groepje vrienden wellicht diepgaander contact hebt. Een concert met minder toeschouwers is waarschijnlijk een stuk relaxter en je hebt meer ruimte om je heen. Bekijk je alle situaties zo, dan sta je een stuk positiever in het leven.

2. Go with the flow

Je kunt je verzetten tegen alle regels waaraan je in je werk, in winkels of andere openbare gelegenheden moet voldoen. Je wordt er alleen niet vrolijker van. Je kunt de regels ook opvolgen voor zover ze niet lijnrecht ingaan tegen jouw waarden en normen. Dan houd je tijd en energie over voor alle leuke en fijne dingen die er zijn.

3. Manage jezelf

Over dingen die gebeuren heb je niet altijd iets te zeggen, maar je kunt wél zelf bepalen wat iets met je doet. Jij hebt immers zelf de controle over je gedachten. Als jij gelooft dat deze situatie vreselijk is, dan lijd je eronder. Als je jezelf voorhoudt dat het niet leuk is, maar dat er ook nog mooie dingen zijn, dan blijf je positief in het leven staan.

4. Kijk naar wat je ervan kunt leren

Negatieve ervaringen en lastige situaties zijn vaak de beste leermomenten. Kijk dus vooral naar wat je ervan kunt leren. Misschien is er wel een hoger doel wat je ermee kunt bereiken. Zoals leren omgaan met angst of moed ontwikkelen.

5. Zie wat het je wél brengt

Door regels die je worden opgelegd ervaar je waarschijnlijk minder vrijheid en wellicht minder plezier dan je zou willen. Toch kun je naast al deze negatieve dingen ook kijken naar wat het je wél brengt. Mogelijk ervaar jij door alle maatregelen meer rust, ruimte en frisse lucht.

6. Maak er zelf iets moois van

Als je iets niet meer kunt of mag doen, dan kun je in een hoekje gaan zitten balen. Je kunt er ook zelf iets van proberen te maken. Zo kan het je veel voldoening geven om anderen te helpen door naar hun zorgen te luisteren, boodschappen voor hen te halen als ze zelf de deur niet uit kunnen of een cadeautje voor de deur te leggen als ze ziek thuis zijn.

7. Richt je aandacht op positieve dingen

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Volg jij het nieuws op de voet, dan word je waarschijnlijk overstelpt met alle vervelende en nare dingen die er in de wereld gebeuren. Daar word je niet blijer van. Richt je je aandacht ook op alle positieve dingen die er zijn, dan is het gemakkelijker om positief te blijven.

8. Je komt mogelijk op andere plekken

Door beperkende maatregelen kan het zijn dat je op andere plekken komt dan je normaal gesproken zou doen. Kun je niet naar het café, dan spreek je wellicht met vrienden af om buiten te gaan wandelen. Zo ontdek je mogelijk een leuke wandelroute in de buurt. Het kan ook zijn dat je vaker de fiets pakt dan de bus of tram.

9. Kijk wat je eruit kunt halen

Het is de kunst om uit negatieve ervaringen iets te halen waar je wat mee kunt. Mogelijk ontwikkel jij flexibiliteit en aanpassingsvermogen doordat je je steeds moet aanpassen aan de wisselende maatregelen. Het kan ook zijn dat je door beperkende regels meer rekening houdt met anderen of dat je sterker of socialer bent geworden.

Bron: Annemiek – Puur Figuur | Psychologie van Succes | Beeld: Blake Cheek

Laatste nieuws