Met deze tips voorkom je een herfstdip

Merk je dat je nu het herfst is minder energie hebt?

Lees ook

Een herfstdip (ja, het bestaat echt) is geen pretje. Merk je dat je nu het herfst is minder energie hebt? Met deze tips voorkom je dat je in een herfstdip belandt.

7 tips

1. Zorg voor voldoende (dag)licht.
Probeer iedere dag buiten te komen. Niet alleen kun je een frisse neus halen, ook geeft het je meer energie.

2. Probeer gezond en verantwoord te snoepen.
Donkere en koudere seizoenen maken deel uit van zogeheten comfort food, maar let wel op de verleidingen. Snoep en eet daarom verantwoord. Je zult het merken aan je lichaam én humeur! Want eerlijk is eerlijk, wij hebben de pepernoten ook al zien liggen….


3. Beperk blauw licht
Om je biologische ritme in stand te houden, adviseert Selwyn Donia van het Kenniscentrum om blauw licht – afkomstig van bijvoorbeeld laptops en telefoons – in de avond te beperken. “Je verstoort je bioritme hiermee en dit draagt daarom bij aan de winterblues”, vertelt hij. “Je kunt beter een speciale bril dragen die het licht blokkeert.”

4. Extra vitamines
Uit praktijkervaring weet Donia dat een hogere inname van foliumzuur en vitamine B12 de klachten bij winterblues of -depressie mogelijk vermindert. “Wat ik vaak zie is dat mensen die gevoelig zijn voor een dip en depressie, lager zitten in hun vitamine B12-gehalte”, zegt hij.

5. Hup, je bed uit!
Hoe donkerder en kouder het is, hoe minder zin we hebben om uit bed te gaan als de wekker gaat. Volgens bioloog Judith Haffmans is je biologische klok vaak de boosdoener bij een herfst- of winterdip. Sta daarom elke dag op tijd en rond dezelfde tijd op.

6. Je kledingkeuze speelt een belangrijke rol.
Als je het koud hebt, verbruikt je lichaam meer energie om weer op temperatuur te komen en daardoor word je sneller moe. Kleed je dus lekker warm aan zodat je ook meer energie hebt.

7. Probeer te genieten
Maar vooral: geniet van dit prachtige seizoen. Ieder seizoen heeft zo zijn charmes. De zonsondergangen en zonsopgangen lijken nog mooier te zijn dan in de zomer en de kleuren van de herfstbladeren zorgen ervoor dat het landschap verandert in een schilderij. Focus je minder op de dingen die je niet leuk vindt aan de herfst en open je ogen voor de mooie dingen.

Bron: Beau Monde | Beeld: Alicia Petresc

Laatste nieuws

Zie ook