Moet je je coronatest afzeggen als je geen klachten meer hebt?

De tijd dat een verkoudheid gewoon een verkoudheid was, ligt ver achter ons.

Nu de herfst officieel begonnen is, wordt de kans steeds groter dat je op een dag wakker wordt met een verstopte neus of een pijnlijke keel. Hoewel je daar normaal gesproken waarschijnlijk niet over na zou denken, gaan er nu gelijk alarmbellen rinkelen: corona.

Afspraak

Je surft gelijk naar de website van de GGD en plant een afspraak in, want dat is wat er nu van je verwacht wordt, toch? Maar wat als je klachten een dag later zijn verdwenen. Zeg je de afspraak dan af zodat iemand die wel klachten heeft, je plek kan innemen, of laat je je toch testen?

Alleen bij klachten, maar…

Volgens de GGD kun je je alléén bij klachten laten testen. Dit komt vooral doordat er structureel te weinig testcapaciteit is en de testlocaties en laboratoria overbelast zijn. Toch is het anders als je klachten ineens verdwijnen. “In principe kan je corona gehad hebben en voor het bron- en contactonderzoek is het dan belangrijk de test te doen”, zegt Sonja Kloppenburg (woordvoerder GGD) tegen RTL Nieuws.

Wel of geen test?

Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij mensen slechts korte tijd klachten hadden, maar toch positief bleken. Geen risico nemen dus! Je moet je niet laten testen als je geen klachten hebt, maar als je klachten ineens verdwijnen wel. Doe een test en blijf thuis tot de uitslag bekend is.

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Laatste nieuws