Waarom zelfs de ‘meest perfecte’ relaties kunnen stranden 

It is easier to fall in love than to stay in love.

perfecte relaties stranden

Niemand begint een relatie met het idee dat die ooit weer zal stranden. Sterker nog, in het begin lijkt je partner vaak de perfecte match. Maar ook de ogenschijnlijk meest perfecte relaties komen soms tot een einde. Dit zijn de negen meest voorkomende redenen.

Gebrek aan communicatie 

Communication is key. Het klinkt als een cliché, maar zaken worden dikwijls een cliché omdat ze nu eenmaal waar zijn. Als jij en je partner niet communiceren, kun je wel denken dat jullie relatie perfect is, maar het kan simpelweg ook betekenen dat jullie niet genoeg over bepaalde zaken hebben gepraat waar jullie beiden totaal anders over denken. Als je daar wel over communiceert kunnen die meningsverschillen naar boven komen en kun je erachter komen dat jullie romance helemaal niet zo perfect was als je dacht.

Uit elkaar groeien

Wanneer jij en je vriend(in) net samenzijn, voelt het alsof jullie voor elkaar gemaakt zijn en zie je vooral de mooie dingen van elkaar. Naarmate de relatie groeit, groeien ook jullie persoonlijkheden mee. Tenminste, dat is het ideaalbeeld. Het kan ook dat jullie persoonlijkheden op een andere manier evolueren en dat twee mensen uit elkaar groeien.

De focus ligt op verschillende normen en waarden

Wanneer je voor iemand valt, zijn er vrijwel altijd zaken waar jullie hetzelfde over denken. Des te meer je iemand leert kennen, des te meer je er echter achter kunt komen dat iemands normen en waarden totaal verschillen met die van jou. Denk aan iemands politieke voorkeur of religie. En zelfs koppels die dezelfde achtergrond hebben, kunnen een connectie missen op andere vlakken. Denk aan seksuele voorkeuren of de mate waarin iemand naar affectie snakt.

Conflicten worden vermeden

Niemand houdt ervan om de confrontatie aan te gaan, maar het is belangrijk om zaken aan te kaarten waar jij niet blij mee bent. Conflicten zijn zelfs essentieel voor een gezonde relatie. Als je de confrontatie niet aangaat, kan het leiden tot eenzaamheid en een gevoel van disconnectie.

Een partner legt de focus op zichzelf

In een relatie worden mensen vaak wat onbaatzuchtiger naar hun partner toe. Desalniettemin kan iemand nog steeds egoïstisch zijn en wanneer iemand vaker egoïstisch dan onbaatzuchtig is, kan dit voor problemen zorgen. In een relatie gaat het immers om de juiste balans behouden. Niet alleen nemen, maar ook geven is van groot belang. Als een van beiden zich in een relatie vooral focust op zijn of haar eigen doelen, kan dat de band tussen twee geliefdes flink in de weg staan.

Op een andere manier rouwen

Rouw kan de aard van een relatie voor altijd veranderen. Wanneer iemand rouwt, wordt dit veroorzaakt door gebeurtenissen die erg ingrijpend zijn en het verschilt per persoon hoe hij of zij hiermee omgaat. Soms kan het gebeuren dat partners hier niet mee kunnen dealen en ook dit kan verdrietig genoeg het einde van een relatie beginnen, hoe goed en sterk die in het begin ook leek te zijn.

Relaties ontwikkelen zich niet meer

Soms zijn relaties zó ‘perfect’ dat ze alleen werken op de manier zoals het momenteel gaat. Ruimte voor nieuwe ontwikkelingen zijn er dan niet altijd. Dit kan ervoor zorgen dat de relatie stagneert en dit kan uiteindelijk leidden tot een rusteloos gevoel.

Iemand voelt zich verraden

Er zijn zoveel manieren in een relatie waardoor iemand zich bedrogen voelt. Het heeft niet altijd te maken met overspel, maar het kan ook een leugen zijn of iets verzwijgen. Zelfs de kleinste leugens kunnen ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de ander verliest.

Verschillende visies

De liefde mag nog zo sterk zijn, maar soms willen partners andere paden in het leven bewandelen. De een wil graag reizen terwijl de ander graag wil gaan voor huisje, boompje, beestje. Ook als een stel tot een compromis wil komen, kan het gebeuren dat de verschillende visies op het leven ervoor zorgen dat twee mensen zich steeds minder verbonden voelen. Obstakels die eerder te overwinnen leken, lijken dat opeens minder en minder te zijn.

Lifestyle
  • Bustle
  • Jakob Owens