Riding solo: waarom we tegenwoordig steeds vaker single zijn

Anno 2024 is het concept van huisje-boompje-beestje lang niet meer vanzelfsprekend.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Marie Claire BE
single

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer (jonge) mensen tegenwoordig single te zijn. Of dat nou altijd een bewuste keuze is of niet, één ding is duidelijk: deze trend heeft een behoorlijke impact op de samenleving. Maar wat zit erachter? Marie Claire België ging in gesprek met een expert om het fenomeen verder uit te zoeken.

Verandering van sociale normen

In de vorige eeuw was het hele idee van trouwen en een gezin te stichten maatschappelijk gezien bijna vanzelfsprekend. Vandaag de dag zien we echter steeds meer een verschuiving als het gaat om sociale normen. Trouwen en langdurige relaties worden niet langer als de enige manier gezien om geluk en voldoening te vinden in het leven. Mensen voelen zich steeds minder verplicht om te voldoen aan traditionele verwachtingen en kiezen vaker voor een levensstijl die hen persoonlijk gelukkig maakt.

Volgens single- en relatiecoach Paulien zijn deze trends een weerspiegeling van een bredere culturele verschuiving. “We zien dat mensen meer waarde hechten aan hun individuele vrijheid en autonomie. De traditionele structuren van het huwelijk en gezinsleven zijn niet langer de enige maatstaven voor succes en geluk,” legt ze uit. “Bovendien heeft de economische onafhankelijkheid van vrouwen een enorme impact gehad. Het geeft vrouwen de vrijheid om te kiezen voor een leven zonder partner als dat beter bij hen past.”

Economische veranderingen

Vrouwen hebben de afgelopen decennia enorme stappen gezet op het gebied van economische onafhankelijkheid. Met meer mogelijkheden voor onderwijs en carrière, kiezen veel vrouwen ervoor om hun eigen pad te volgen zonder afhankelijk te zijn van een partner voor financiële stabiliteit. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal alleenstaanden, omdat vrouwen zich nu vrijer voelen om hun eigen keuzes te maken zonder maatschappelijke druk.

Persoonlijke prioriteiten

Voor veel mensen van de huidige generatie staat persoonlijke groei en carrière hoog aan het prioriteitenlijstje. Soms zelfs hoger dan het vinden van een partner. Het streven naar persoonlijke en professionele doelen neemt vaak veel tijd en energie in beslag, waardoor mensen minder prioriteit geven aan het aangaan van een langdurige relatie. De drang naar zelfontplooiing en het behalen van persoonlijke mijlpalen lijkt sterker dan ooit.

Datingapps

De opkomst van datingwebsites en -apps zoals Tinder, Bumble en Hinge heeft het makkelijker gemaakt om nieuwe mensen te ontmoeten. Aan de ene kant handig, maar aan de andere kant leidt dit ook tot een mentaliteit van ‘keuze-overvloed’. Zo krijgen mensen eindeloos veel opties voorgeschoteld, waardoor ze moeilijker kunnen kiezen en bovendien moeilijker kunnen vasthouden aan één persoon. Het idee dat er altijd nog een betere optie rondloopt zit bij veel mensen altijd in het achterhoofd. Deze 'swipe cultuur' draagt op die manier bij aan een toename van het aantal singles, omdat de zoektocht naar de perfecte match oneindig lijkt te zijn.

Het stigma verdwijnt

Ten slotte lijkt het stigma rondom het single zijn steeds meer te verdwijnen. Zo worden vrijgezellen niet langer gezien als een uitzondering, en bovendien verdwijnt de gedachte dat singles iets zouden ‘missen’ in hun leven. In plaats daarvan wordt het single zijn steeds vaker geaccepteerd en zelfs gevierd. En dat is helemaal geen verkeerde ontwikkeling, wat ons betreft.

Lifestyle
  • Adobe Stock