Hoe weet je dat je relatie geen toekomst meer heeft? 

Deze vijf tekenen kunnen je misschien wat inzicht geven.

relatie geen toekomst

Er zijn een aantal garanties wanneer je een relatie begint: het kent ups en helaas ook downs. Zijn het vooral de downs die in jullie relatie de overhand nemen? Dan is het misschien goed om wat afstand te nemen en om te evalueren of de romance het nog waard is.

Neem de tijd 

Vooropgesteld: het is nooit makkelijk om een punt achter een relatie te zetten. Niemand heeft alle wijsheid in pacht en zeker wanneer er nog veel liefde in het spel is, kan het moeilijk zijn om erachter te komen of het misschien beter is om de relatie te beëindigen. Neem vooral de tijd en wellicht kunnen de volgende punten je helpen om tot een beslissing te komen. Daarom vijf tekenen die kunnen aangeven of het tijd is om de relatie te beëindigen:

1. Je hebt het gevoel dat iets niet meer goed zit

Als je het idee hebt dat iets in je relatie niet meer klopt, probeer dan te achterhalen waar dat gevoel vandaan komt, zo adviseert CEO van One Love Foundation Katie Hood. Ga het gesprek aan met je partner zodra je weet waar dat gevoel vandaan komt. Praat open over je bevindingen en kijk of jullie er samen aan kunnen werken. Als dat laatste niet het geval is, kan het soms beter zijn om jullie wegen te scheiden.

2. Er is geen motivatie meer om aan de relatie te werken

Nog even voortbordurend op bovenstaande punt: je kunt het gesprek met je partner wel aangaan en hij of zij kan verbetering beloven, maar wat als dat niet gebeurt? Volgens psycholoog Mariel Mangold is dat een teken dat de relatie mogelijk geen toekomst heeft. “Als je met iemand date en diegene laat keer op keer weer zien dat hij of zij niet z’n best doet om aan de relatie te werken, dan adviseer ik mijn cliënten dat het misschien tijd is om de relatie te beëindigen”, vertelt ze aan HelloGiggles.

3. Communiceren lijkt onmogelijk

Het is belangrijk om dingen bij je lief aan te kunnen kaarten zonder dat je partner gelijk boos wordt. “Ik zie het vaak gebeuren dat cliënten zo erg gefocust zijn op het gedrag van hun partner dat ze het inzicht in hun eigen gedrag en hun eigen verantwoordelijkheid verliezen”, vertelt relatiecoach Risha Nathan. Als het in jouw relatie onmogelijk voelt om over je gevoelens te praten zonder dat het eindigt in een ruzie? Dan moet je wellicht overwegen om ermee te stoppen.

4. Je wordt gemanipuleerd

In een relatie is het zo ontzettend belangrijk dat je je veilig bij elkaar voelt en dat je tegelijkertijd ook je onafhankelijkheid kunt behouden. Als je het idee hebt dat je op welke manier dan ook gemanipuleerd wordt door je partner, kun je geïsoleerd raken van andere vrienden en familie. Volgens Hood is het belangrijk om dan hulp te zoeken en om de relatie te verbreken.

5. Je voelt je misbruikt of bedreigt

In dit geval is er geen kwestie van de relatie evalueren. Als je misbruikt wordt in een relatie of je voelt je niet veilig, dan moet je er een punt achter zetten. Je bedreigt voelen kan zich echter ook nog op een andere manier uiten: je voelt je bedreigt door de andere relaties die je partner heeft. Als je de hele tijd de behoefte hebt om te weten wat je partner aan het doen is en met wie hij of zij dat aan het doen is, ook dan kan het soms beter zijn om de relatie te beëindigen. Er is dan immers geen vertrouwen en vertrouwen is zo’n beetje het allerbelangrijkste in een relatie.

Lifestyle
  • HelloGiggles
  • Pietro Tebaldi