Hoe gezond is een banaan als ontbijt eigenlijk?

Even snel een banaan eten in de ochtend: hoe gezond is het?

Sommige mensen pakken ‘s ochtends in alle haast nog snel even een banaan mee, voordat ze zich naar werk haasten. Anderen krijgen ‘s ochtends gewoon niet veel meer dan een banaan weg. Toch is het niet heel verstandig om alleen met dit stuk fruit te ontbijten. Dit is waarom.

Suikerbom

Je denkt natuurlijk gezond bezig te zijn door te ontbijten met een banaan. En ergens is dit ook zeker het geval. Toch is het goed om erbij stil te staan dat je op deze manier ook veel suiker binnenkrijgt. Een banaan bestaat namelijk voor een kwart uit suiker. Voedingsdeskundige Daryl Gioffre legt uit dat een banaan je hierdoor snel energie kan geven, maar dat je daarna juist een flinke dip kunt krijgen. Met alleen een banaan ga je het niet tot de lunch redden, voor die tijd heb je al flinke honger. Daarnaast kun je je door deze dip ook nog eens erg vermoeid voelen.

Ontregelde spijsvertering

Honger? Neem dan een banaantje. Dat werd ons in ieder geval vaak gezegd. Toch zegt Gioffre dat dat niet zo’n goed idee is. Een banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten, wat kan zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen. Hierdoor kun je op den duur zelfs aankomen door je ‘gezonde’ banaantje in de ochtend.

Zo eet je het wel als ontbijt

Dit wil niet zeggen dat je je banaantje helemaal moet skippen in de ochtend. Nee, zeker niet. Het stuk fruit heeft ook genoeg gezondheidsvoordelen. Zo zit het vol gezonde voedingsstoffen als kalium, vezels en magnesium. Eet daarom je banaantje eens door een bakje havermout of yoghurt. Door banaan op een lege maag met ander eten te mixen, wordt het zuur uit de banaan geneutraliseerd. Zo zul je dus geen last krijgen van je spijsvertering.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws