Hoe je menstruatiecyclus hacken invloed kan hebben op je carrière

Door te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt, kan je in zowel je persoonlijke leven als je carrière floreren.

Hoe je menstruatiecyclus hacken invloed kan hebben op je carrière

Die hormonen hebben meer invloed op ons dagelijks leven dan we soms willen toegeven. Huilen om hondenfilmpjes en onstilbare trek, we voelen precies aan wanneer onze menstruatie weer voor de deur staat. Ondanks dat de rollercoaster van emoties voelt, valt er helderheid te scheppen in wat zich in je lichaam afspeelt. Door je menstruatiecyclus te hacken kan je op de juiste momenten floreren, in zowel je persoonlijke leven als je carrière.

Menstruatiecyclus

Veel mensen zien hun menstruatiecyclus in twee verschillende fases: ongesteld en niet ongesteld. Hoewel er enige waarheid zit in deze simpele benadering, is je menstruatiecyclus in werkelijkheid veel complexer. Je cyclus bestaat namelijk uit vier verschillende fases. Iedere fase heeft zijn eigen kenmerken die je mentale en fysieke gesteldheid beïnvloeden. Door in te spelen op je cyclus kan je het meeste uit jezelf én je carrière halen.

Menstruatie en vroege folliculaire fase

Net zoals een jaar vier seizoenen heeft, kun je ook je menstruatiecyclus opdelen in vier seizoenen. De eerste fase is de menstruatie en de vroege folliculaire fase, ook wel 'winter' genoemd. Zoals het seizoen misschien al verklapt, is dit niet je meest energieke fase. Je bent ongesteld en je lichaam heeft behoefte aan rust, omdat je oestrogeen- en progesteronlevels tijdens je menstruatie laag zijn laag zijn.

Helaas kunnen we niet zomaar ons werk neerleggen. We moeten dus kijken in hoeverre we ons kunnen aanpassen aan wat ons lichaam ons vertelt. In deze fase is het belangrijk om een stapje terug te doen, voor zover dat mogelijk is. Dit is niet het moment om te pieken, zowel de werkvloer als in de sportschool.

Late folliculaire fase

Na de winter komt de lente. In deze fase is je menstruatie voorbij en ga je richting je ovulatie. Je oestrogeenlevels stijgen, wat je voelt in je algemene welzijn. Vol zelfvertrouwen sta je in het leven en je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankan.

Deze fase is bij uitstek geschikt om je proactieve houding in te zetten en jezelf wat meer te pushen. Het voelt alsof je alle uitdagingen aankunt, dus maak gebruik van het moment. Ga dat ene moeilijke gesprek aan dat je al zolang uitstelt of bespreek je toekomstplannen met je baas. Deze fase is ook perfect om jezelf uit te dagen met krachttraining.

Ovulatie en vroege luteale fase

Tijdens de ovulatie bereikt je oestrogeenlevel het maximum en is progesteron tot het minimum gedaald. Over het algemeen is dit ergens tussen de tiende tot zeventiende dag van je cyclus. Je hebt nu alle energie en inspiratie om het beste uit je dag te halen; je bent aangekomen in de zomer van je cyclus.

Omdat je energie nu piekt, is deze fase perfect om klusjes op te pakken die je hebt uitgesteld. Je kunt ontzettend productief zijn en een flinke to-dolijst afwerken. Wat sporten betreft is deze periode ideaal om jezelf flink in het zweet te werken met een goede HIIT- of cardiosessie.

Late luteale en premenstruele fase

Na de zomer dient de herfst zich aan. Je progesteronlevels stijgen en waarschijnlijk merk je dit aan je algemene gemoedstoestand. Veel vrouwen zullen deze fase associëren met moodswings en PMS. De verleiding om hiertegen te vechten is groot, maar het hoort bij deze fase van je cyclus. Door te luisteren naar je lichaam voorkom je dat je jezelf uitput en kun je je lichaam geven waar het behoefte aan heeft: rust.

Leg jezelf deze fase geen zware dingen op. Heb je behoefte om je terug te trekken, luister daar dan naar. Zware work-outs kan je beter bewaren voor je late folliculaire of ovulatiefase, een fijne wandeling is een veel betere optie.

Door je bewust te zijn van wat er in je lichaam gebeurt, kan je beter inspelen op je behoeften. Presteren en rust nemen op het juiste moment zal ervoor zorgen dat je met een fijner gevoel door je cyclus beweegt.

Lifestyle
  • Glamour UK
  • Adobe Stock