Dit is de beste voeding tijdens koud en nat herfstweer

Niets heerlijker dan genieten van warme gerechten op een koude, natte dag.

voeding herfstweer

Niets heerlijker dan genieten van warme gerechten op een koude, natte dag. Een voedende en verwarmende maaltijd kan dan echt het verschil maken, zeker als je veel binnen zit. Dit is de beste voeding voor als het buiten somber en grijs is:

Stomende soep

Een heerlijke soep vol groenten en verwarmende kruiden voedt en verwarmt je door en door. Met de kom in je handen krijg je het al warm vanbinnen. Voeg je nog bonen en linzen toe, dan verhoog je het voedende effect om je kacheltje van binnen lekker brandend te houden.

Appels en pompoenen

Het beste van de herfst: er zijn nu volop appels en pompoenen. Maak er een heerlijke taart van of verwerk ze in een compote of chutney met lekkere kruiden. Zo geniet je van alles wat de herfst te bieden heeft.

Spruitjes

Ben je natgeregend of net iets te koud aangekleed naar buiten gegaan? Dan is het fijn als er voedingsmiddelen zijn die je weerstand ondersteunen. Eén van deze etenswaren zijn spruitjes.

Deze kleine kooltjes leveren veel vitamine C, die je weerstand ondersteunt. Ook vind je andere weerstandsvitamines in spruitjes, zoals vitamine A en E. Ze zijn verrassend lekker als je ze stoomt of roerbakt met champignons en tamme kastanjes.

Verwarmende curry

Met koud en nat herfstweer kun je intens genieten van een verwarmende curry. De zoete smaak van kokosmelk en de warme smaken van kerrie, gember en koriander verwarmen je van binnenuit.

Rijk gevuld omelet

Een hartverwarmende maaltijd op tafel zetten hoeft niet veel tijd te kosten. Een rijk gevuld boeren omelet of een frittata doen de trick als je hunkert naar een goed vullend en verzadigend gerecht op een koude dag.

Warm ontbijt

Begin een koude, natte dag met een warm ontbijt. Dan start je dag goed doorwarmd en verzadigd en grijp je met druilerig weer minder snel naar ongezonde snacks. Maak ’s ochtends bijvoorbeeld een dampende kom havermout voor jezelf.

Je maakt van dit ontbijt een feestje door er noten, zaden en pitten overheen te strooien. Ook lekker is de toevoeging van banaan, ahornsiroop en kokosrasp. Geniet ervan!

Ontbijttaart

Op een koude, natte dag kun je hunkeren naar allerlei lekkernijen om je humeur op te krikken en jezelf een positieve boost te geven. Waarom start je de dag dan niet met een taartje als ontbijt?

Je kunt op internet allerlei lekkere recepten vinden voor een gezonde en voedende taartbodem. Denk aan een combinatie van havermeel en amandelmeel. Het taartje kun je vullen met romige Griekse yoghurt of kokosyoghurt. Gedroogd fruit, noten en pitten vormen een heerlijke en gezonde topping. Dat moet een goed gevoel geven!

Mocht je toch nog wat meer geestelijke veerkracht kunt gebruiken, lees dan in dit artikel welk mineraal hierbij kan helpen.

Dampende ovenschotel

Een gerecht uit de oven is een heerlijke traktatie op een koude en natte dag. Als de schotel langzaam heeft kunnen garen, kun je genieten van de heerlijke smaken van groenten, vlees dan wel kruiden die zich hebben vermengd. Voor het meest verwarmende effect serveer je dit gerecht zo warm mogelijk.

Noedels

Als je moe en traag wordt van het binnen zitten op koude en natte dagen, maak dan eens noedels met tempeh en Oosterse kruiden. De kruiden hebben een verwarmend effect en met de tempeh krijg je behoorlijk wat eiwitten, ijzer en vitamine B1 binnen. Al deze voedingstoffen dragen bij aan meer energie.

Bloemkoolrijst

Op een koude, natte dag kun je wel wat extra vitamines gebruiken. Dit kun je doen door bloemkoolrijst te gebruiken voor een rijstgerecht. Bloemkool bevat behoorlijk wat vitamine C en daarnaast vitamine B, vitamine K, magnesium, fosfor, foliumzuur, kalium en mangaan.