Aha! Dit is hoe je angst te lijf gaat met voeding

Deze voedingsmiddelen kunnen voor verlichting zorgen.

Angst

Als je je voortdurend nerveus voelt en je zorgen maakt, kan dat je leven behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig kun je met beweging en ademhalingsoefeningen veel doen om je rustiger en meer ontspannen te voelen. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die verlichting kunnen brengen bij angst en onrust. Dit zijn er vijf:

1. Kamille

Kreeg jij altijd een kopje kamillethee van je moeder als je ziek was als kind? Dit kruid heeft niet alleen een kalmerende werking op de maag, maar ook op ons brein. Dat zagen onderzoekers van het University Science Center in Philadelphia bij mensen met een angststoornis. Degenen die kamille-extract namen, hadden veel minder last van angsten dan degenen die dit extract niet kregen. Of kamillethee dezelfde werking heeft, moet overigens nog worden onderzocht.

2. Pure chocola

We gaan niet voor niets chocola eten als we nerveus of gestrest zijn. Niet alleen de smaak van chocola heeft een positieve invloed op onze stemming. De stofjes in cacao bevorderen de bloedtoevoer naar onze hersenen, waardoor ons brein zich beter kan aanpassen aan stressvolle situaties.

Deze invloed van cacao op ons brein werd vastgesteld door onderzoekers van de Swinburne University in Australië. Op deze manier kan chocola ons helpen om stressvolle situaties, die anders zouden kunnen leiden tot angst, beter te kunnen hanteren. Altijd een reep bij de hand hebben dus!

Tip: kies voor chocola die gezoet is met stevia en die minstens 85% cacao bevat. Zo profiteer je optimaal van de gezonde voordelen van cacao.

3. Zalm

Je zal niet snel een portie zalm voor jezelf klaarmaken als je je nerveus voelt. Toch kan dat best een goed idee zijn, want deze gezonde vis bevat stoffen met een kalmerende invloed: de omega 3-vetzuren EPA en DHA.

EPA en DHA helpen bij het reguleren van de neurotransmitters dopamine en serotonine. Net als de vitamine D in zalm trouwens. Op zijn beurt werken de genoemde neurotransmitters rustgevend en kalmerend.

De omega 3-vetzuren helpen je ook om angst te voorkomen. Ze helpen je namelijk om beter om te kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen, die angst kunnen oproepen. Dat ontdekten wetenschappers van het China Medical University Hospital.

De volgende keer dat je je nerveus of angstig voelt, zet je dus het beste een portie zalm op het menu.

4. Groene thee

Groene thee bevat het aminozuur L-theanine, dat een ontspannende werking heeft. Dat stellen wetenschappers van de Monash University in Australië. Zij bestudeerden verschillende onderzoeken naar deze stof. Daarop kwamen tot de conclusie dat L-theanine bij dieren de productie van serotonine en dopamine verhoogt. Dit heeft een positief effect bij angst. Voel je je nerveus of gestrest, dan kan een kopje groene thee dus helpen.

5. Kurkuma

Wist je dat je een specerij in je keukenkastje hebt staan met kalmerende eigenschappen? Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder. Er zijn aanwijzingen dat de werkzame stof in kurkuma, curcumine, een rustgevende invloed op ons heeft.

Aan een onderzoek door wetenschappers van de Mashhad University of Medical Sciences in Iran deden 30 mensen met ernstig overgewicht mee. Hoewel zij geen angstklachten hadden, scoorden de mensen die een maand lang 1 gram curcumine namen daarna minder hoog op de Beck Anxiety Inventory dan de mensen die een placebo hadden geslikt.

Uit verschillende dieronderzoeken blijkt verder dat kurkuma ons brein kan helpen gezond te blijven en zodoende angststoornissen te voorkomen. Onderzoekers van de University of California deden daar onderzoek naar en concludeerden dat kurkuma vanwege deze werking wel eens heel belangrijk kan zijn voor mensen die geen vis eten. Zij krijgen namelijk minder omega 3-vetzuren binnen, die een vergelijkbare invloed hebben op ons brein.

Bron: Annemieke - Puur Figuur

Lifestyle
  • Pontus Ohlsson