Onthuld: een persoonlijk cv zorgt ervoor dat je sneller wordt uitgenodigd voor een gesprek

Een te zakelijk cv kan ervoor zorgen dat je je kans op een baan laat liggen.

Lees ook

Op zoek naar een baan en nét je cv up-to-date gemaakt? Check dan wel even of je cv niet té zakelijk is. Dit zou, volgens onderzoek, namelijk je kans op een sollicitatiegesprek bij je toekomstige werkgever kunnen verminderen.

Onderzoek

Vacaturesite Indeed deed onderzoek onder ruim 1000 werkzoekenden en 567 werkgevers. En wat blijkt? 67 procent van de werkgevers geeft aan dat een persoonlijk cv een reden is om iemand sneller uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Enne, bijna twee derde van de werkgevers geeft zelfs aan een sollicitant uit te nodigen als de werkervaring achterblijft, maar de persoonlijkheid wél matcht.


Te weinig persoonlijkheid

Maar liefst 59 procent van de werkgevers vindt dat er op dit moment te weinig persoonlijkheid in het cv zit, terwijl het voor 83 procent van hen wél waarde zou toevoegen.

Van de werkzoekenden in Nederland, geeft 78 procent aan dat je tussen de andere sollicitanten kunt opvallen door je cv persoonlijk te maken. Waarom de meesten dan toch een zakelijk cv hebben? De meerderheid geeft aan het moeilijk te vinden om niet te vervallen in 'flexibel' en 'mensen-mens', waardoor het eigen cv vooral als zakelijk wordt omschreven.

De beste match

Er werd ook onderzocht wat de redenen waren om het cv niet persoonlijk te maken. En wat blijkt? De meeste werkzoekenden vinden het moeilijk om de juiste te woorden te vinden, zijn bang dat het overkomt als opscheppen of denken dat de werkgever er niet op zit te wachten.

Waarom je misschien toch wil overwegen om van je zakelijke cv af te stappen? Omdat het uiteindelijk voor “de beste match” zorgt. “Om je cv persoonlijk te maken moet je de tijd nemen om na te denken over wat jou als persoon kenmerkt. Ik merk dat veel mensen dit lastig vinden, maar het zorgt uiteindelijk wel voor de beste match. Ik krijg het liefst zo vroeg mogelijk in het sollicitatieproces een gevoel bij wat voor soort mens die sollicitant is. Als iemand bijvoorbeeld op het cv aangeeft dat hij/zij altijd op zoek is naar verbinding, dan weet ik dat zo iemand minder goed zal gedijen in een hele solistische rol. Het zijn kleine nuances die maken dat je een duurzame fit kunt maken”, aldus recruiter Sanacha Meerman.

Bron: Indeed | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook