6 tips om de donkere dagen door te komen

Door die grijze dagen en vroege nachten kun je je een beetje down gaan voelen.

Ook als je geen last hebt van een winterdip, kun je je na genoeg grijze dagen en vroege nachten een beetje down gaan voelen. Dit zijn zes tips om de donkere dagen door te komen:

1. Zorg voor voldoende licht

Als je zorgt voor voldoende licht in huis en op je werk, kan dat je humeur opfleuren. Zet een extra lamp neer als het te donker is in huis en pak en bureaulamp erbij als je werkkamer wel wat licht kan gebruiken.

Ook een daglichtlamp kan helpen om winterblues te verdrijven. Er zijn speciale lampen verkrijgbaar die het licht van de zon nabootsen en die je net dat extra beetje licht geven dat je mist in de winter.

Terwijl jij leest of tv kijkt, krijg je voldoende licht binnen om je fit en opgewekt te voelen. Sommige daglichtlampen kun je gemakkelijk meenemen, dus ook op je werk kun je ervan profiteren.

2. Ga zoveel mogelijk naar buiten

Als het weer het toelaat, ga dan naar buiten. Maak een lange wandeling met je hond, speel een spel met je kinderen of zit warm ingepakt in de winterzon op een bankje. Tip: neem een thermoskan met thee of warme chocolademelk mee. Frisse lucht en zuurstof doen je goed, net als daglicht. Ook op een bewolkte dag heeft het natuurlijke buitenlicht een opbeurend effect, dus profiteer daarvan.

3. Eet jezelf gelukkig

Tijdens donkere dagen heb je meer zin in lekkere dingen, zoals koekjes, gebak en chocola. Het nadeel van deze etenswaren is dat je hiermee een heleboel suiker binnenkrijgt, met een suikercrash als gevolg. Hierdoor voel je je juist vermoeider en trager.

Om meer energie te krijgen, kan het juist helpen om te minderen suikers en andere koolhydraten. In dit artikel lees je er alles over. Om je humeur op te krikken, kies je voor voedingsmiddelen die helpen om je gelukshormonen op peil te brengen. Denk aan bladgroenten, die stoffen bevatten om het happy hormoon serotonine aan te maken. Ook zalm, eieren, vlees en walnoten kunnen helpen om je serotonine te verhogen.

4. Zet jezelf in beweging

Bewegen is misschien wel het laatste waar je aan denkt tijdens de donkere dagen. Toch kan beweging je een stuk energieker en ook vrolijker maken. Probeer iets actiefs als Zumba om je humeur op te vijzelen.

Met kickboksen kun je opgekropte woede en frustratie kwijt. Of heb je meer zin in iets kalmerends als yoga om stress te verminderen en je gedachten te focussen? Hier vind je nog meer redenen om yoga te doen.

5. Workout als eerste activiteit van de dag 

Een workout in de ochtend maakt je lekker wakker en actief. Dat is ideaal als je moeite hebt om wakker te worden op donkere dagen. Deze workouts kun je gewoon vanuit je bed doen, handig!

Ook HIIT is bijzonder effectief als je je 's ochtends meteen lekker fit en fris wilt voelen. Bovendien komt tijdens het bewegen endorfine vrij, wat een opgewekte stemming oplevert. Je hoeft overigens geen lange workout sessie te doen. Ook een halve minuut op en neer springen heeft al effect.

6. Let extra goed op jezelf 

Voel je je emotioneel niet op je best, dan is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Als jij fysiek goed voelt, heeft dat een positief effect op je humeur. Blijf 's avonds dus niet hangen op de bank, maar zoek op tijd je bed op.

Ook gezond eten is een must als je emotioneel niet zo lekker in je vel zit. Zo is een goed ontbijt bijzonder effectief als het om je stemming gaat. Ook bewegen in de frisse buitenlucht doet je humeur goed. Vraag een vriendin mee en maak er samen een gezellige middag van. Dan is die winterblues gauw naar de achtergrond verdreven.

Bron: Annemiek, Puur Figuur | Beeld: Noémi Macavei-Katócz

Laatste nieuws