Aha! Zo donker moet je slaapkamer écht zijn voor een goede nachtrust

Onze slaapkamers staan tegenwoordig vol kleine lampjes.

Onze slaapkamers staan tegenwoordig vol kleine lampjes: van je oplader, digitale wekker en binnenkomende berichtjes op je smartphone. En dat is niet goed, blijkt uit onderzoek van de Tulane Universiteit. De beste nachtrust krijg je namelijk bij totale duisternis.

Dit is waarom

De reden is eigenlijk heel simpel: duisterheid geeft jouw lichaam een teken dat je moet gaan slapen. Als het avond wordt en zonlicht vermindert, komt het slaaphormoon melatonine vrij in je lichaam, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. Dit zorgt ervoor dat je minder alert wordt en dus sneller in slaapt valt. 's Ochtends zorgt natuurlijk licht (door zonsopkomst) er weer voor dat de melatonineproductie stopt, waardoor je fris aan je dag begint

Verstorend

Kunstmatig licht kan dat slaapproces flink verstoren. Dat komt omdat het denkende deel van jouw brein het verschil tussen kunstmatig licht en natuurlijk licht niet kan doorgeven aan een ander deel van je hersenen. Zelfs kleine lampjes kunnen er daardoor voor zorgen dat je slechter in slaap valt en blijft.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws