Dit effect heeft het koude weer op je nachtrust

Die koude nachten blijken ook nog ergens goed voor te zijn.

koude nachten

De dagen en nachten worden steeds kouder, waardoor dikke pyjama's en warme dekens weer uit de kast getrokken worden. Heerlijk! Alleen zorgt dit er vaak wel voor dat het opstaan ineens een stukje lastiger is als je in een warm bed ligt. Maar wist je dat het koude weer invloed heeft op je slaap? Enne, deze effecten zijn vaker positief dan negatief.

1. Minder energie

In de winter krijgen we minder zonlicht. De kans is dan ook groot dat jij gedurende de dag minder alert bent en je vermoeid voelt. Niet zo gek, want we hebben zonlicht nodig om ons energiek te voelen. Om je energielevel op peil te houden, is het belangrijk om in de ochtend zoveel mogelijk licht mee te pakken. Anders voel je je de hele dag slaperig. ’s Avonds is het juist belangrijk om het licht te beperken. Zet je televisie en telefoon uit voordat je gaat slapen, zodat je lichaam kan afbouwen.

2. Koele temperatuur

Draai jij de kachel nog even open als je naar bed gaat? Daar kun je het beste direct mee stoppen. Het is veel beter om in een koele kamer te slapen, zo blijkt uit onderzoek. Op die manier komt je lichaam in slaapstand terecht. De ideale kamertemperatuur ligt rond de 18 graden. Dat klinkt misschien koud, maar je krijgt het vanzelf warm onder de warme dekens.

3. Beter slapen

Die koele temperatuur in je slaapkamer heeft nog meer voordelen. Je valt makkelijker in slaap, slaapt dieper en de volgende ochtend ben je beter uitgerust. Best logisch als je bedenkt dat je in de zomer vaak onrustig slaapt door de warmte. Die winterkou heeft zo zijn voordelen!

4. Oppassen voor tocht

Een koele slaapkamer is dus hartstikke goed voor je, maar pas wel op met tocht. Dat is namelijk allesbehalve positief te noemen. Door tocht komt je lichaam niet goed in de slaapstand. Daardoor lig je veel te woelen, heb je een hogere hartslag en word je vaker wakker.

5. Stress verlagend

Over het algemeen zijn we in de zomer vrolijk, terwijl de winter meer bekend staat als somber. Gek genoeg werkt het met stress juist andersom. Uit onderzoek blijkt het stresshormoon cortisol in de zomer te pieken, terwijl het in de winter juist daalt. Cortisol verstoort het slaapritme, dus de kans is groot dat je in de winter beter slaapt.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • Duncan Shaffer