Waarom het taboe om menstruatie moet verdwijnen

#MenstrualHygieneDay

Lees ook

Vandaag is het Menstrual Hygiene Day: de dag waarop het wereldwijd draait om de vrouwelijke hygiëne en het taboe rondom menstruatie.

In Nederland is het misschien niet echt aan de orde. Je loopt de winkel in, loopt zonder scheve blikken weg met tampons of maandverband. We hebben makkelijk toegang tot schoon water waarmee we onszelf schoon en fris kunnen houden, en er zijn zelfs producten die speciaal bedoeld zijn om onze vagina’s schoon te houden.

Helaas is dat niet in ieder land zo. Er zijn landen waarbij sanitaire voorzieningen veel minder goed zijn en het niet zo gemakkelijk is om aan maandverband te komen. Bovendien blijft goede voorlichting in deze landen uit. In India en Iran bijvoorbeeld; uit onderzoek van Unicef blijkt dat tien procent van de Indiase en 48 procent van de Iraanse zelfs denkt dat ongesteldheid een ziekte is.

Tijd om hier een einde aan te maken en met Menstrual Hygiene Day, ook wel Vrouwelijke Hygiëne Dag, aandacht te vragen voor de vrouwelijke gezondheid en het taboe rondom menstruatie.

Dit is de beste slaaphouding als je ongesteld bent >

Bron: LMT Online, Menstrual Hygiene Day | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook