‘Waarom Amy Schumer plus size noemen een dom idee is’

Amy Shumer is boos. De Amerikaanse Glamour plaatste Amy in hun plus-size only nummer en op de cover. 

Lees ook

Hokjesdenken is zo last season, vind je ook niet?

Amy Schumer is boos. De Amerikaanse Glamour lanceerde onlangs een issue speciaal voor vrouwen met maat 42 en groter. Op de cover van dit nummer staat niet alleen de prachtige Ashley Graham, hierover later meer, maar ook de tekst ‘women who inspire us – Melissa McCarthy, Adele, Amy Schumer & Ashley Graham’. En dat vond Amy niet zo’n toffe actie.

In tegenstelling tot de andere dames in dat rijtje heeft Amy geen plus size kledingmaat. Dat Glamour Amy toch in dit ‘plus size only’ nummer plaatste, viel bij Shumer niet goed. Ze uitte haar onvrede op Instagram. Volgens de actrice is het niet goed als jonge meiden door zo’n tijdschrift bladeren en Amy en haar maat 36/38 aan plus size koppelen. Glamour kwam met excuses en gaf aan Amy niet als plus size te labelen, maar haar vanwege haar ‘body positive’ verhaal in het blad te hebben gezet. Side note: er stonden ook inspirerende quotes van Nicole Ritchie, Tracee Ellis Ross en Liv Tyler in het magazine. Amy trok een wenkbrauw op en ging vliegeren op het strand (zie Instagram).

‘In modeland wordt vaak iedereen die geen maatje zero heeft, in het plus size hokje gepropt’

Als je het mij vraagt maakt al deze rep en roer een ding heel duidelijk: labels zorgen voor drama en mopperende vrouwen. Ik heb er geen problemen mee als iemand mij en mijn maat 48 plus size noemt, maar ik heb collega-modellen die met maat 38/40 ook als plus size model werken. En deze beauties als plus size labelen, vind ik geen gezonde boodschap. In modeland wordt vaak iedereen die geen maatje zero heeft, in het plus-size-hokje gepropt en dat past helemaal niet!

Ook bombshell Ashley Graham – die recent geschiedenis schreef met haar Sports Illustrated cover – wil dolgraag van het plus size-label af. Voor haar uitspraken hierover, bijvoorbeeld in de show van Ellen DeGeneres, kreeg ze behoorlijk veel kritiek van dames met een maatje 42+. Want hoe durfde ze geld te verdienen aan kledingmerken voor grotere maten om vervolgens te roepen dat ze liever niet als plus size bestempeld wilde worden?

‘Waarom moeten plus size modellen wel een label terwijl onze slanke collega’s labelvrij door het modellenleven gaan?’

Eerlijk, ik snap die vrouwen, maar ik begrijp Ashley ook. Waarom moeten plus size modellen wel een label terwijl onze slanke collega’s labelvrij door het modellenleven gaan? Rondom de huidige body positive-revolutie hangt ook heel erg het gevoel dat dit over vrouwen met een grotere maat gaat, maar dit is juist iets voor alle vrouwen. Elke vrouw zou happy moeten kunnen zijn als ze zichzelf in de spiegel bekijkt. En door labels ontstaat er verdeling en gedoe zoals met Amy Shumer. En dat moeten we niet willen. Dus high five voor Amy Shumer die deze discussie flink aanwakkert, want labels plakken en hokjesdenken is gewoon enorm out of style.

Bekijk hier de reactie van Amy.

Mayra Louise blogt elke maand voor Marie Claire over curves, geluk en een flinke dosis self love >>

Laatste nieuws

Zie ook