3 redenen waarom dansen goed is voor je brein

De geweldige dingen die met je brein gebeuren als je danst

Let’s go dancing!

Dansen is niet alleen een heel leuke vorm van lichaamsbeweging, het is ook hartstikke goed voor je brein. Lees snel waarom.

1/ Het maakt je slimmer
De essentie van intelligentie is snel beslissingen kunnen nemen. Dit komt namelijk van pas in nieuwe situaties, waarin je nog niet weet wat je moet doen. Om je mentale scherpte op te krikken, kun je het beste een acitiviteit doen waarbij je ook snelle beslissingen moet nemen. Dansen is daar een goed voorbeeld van, want door de snelle bewegingen moet je snel keuzes maken: draai ik linksom of rechtsom?

2/ Het boost je geheugen
Uit een studie blijkt dat dansen – anders dan activiteiten als lezen, fietsen of zwemmen – dementie tegen kan gaan. Iets nieuws leren, zoals je bij dansen bijna continu doet, zorgt er namelijk voor dat je meer zenuwbanen in je hersenen aanmaakt, waardoor je ook meer zenuwbanen overhoudt als andere door ouderdom sterven.

3/ Het helpt tegen duizeligheid
Begrijp jij ook niet waarom balletdansers nooit duizelig zijn tijdens (en vooral na) het doen van pirouettes? Niet alleen passen zij een speciale techniek toe om tijdens het draaien minder dizzy te worden (‘spotting’), uit onderzoek blijkt nu ook dat hun hersenstructuur anders is dan die van ons. Door de jarenlange training leren zij signalen van het evenwichtsorgaan te onderdrukken, waardoor ze minder snel én minder lang duizelig zijn. Handig!

7 x waarom dansen de ideale sport is >

Laatste nieuws