Italië wil pizza op de werelderfgoedlijst zetten

Want wie houdt er nou niet van pizza? Al is een écht Italiaanse pizza – vers, dun en knapperig – nog niet zo makkelijk te bakken.

Lees ook

Logisch.

Want wie houdt er nou niet van pizza? Al is een échte Italiaanse pizza – vers, dun en knapperig – nog niet zo makkelijk te bakken. En daarom moet de kunst van het pizzabakken, afkomstig uit de Italiaanse stad Napels, op de Werelderfgoedlijst van Unesco komen te staan. In Napels werd de ‘oerpizza’, de margherita, voor het eerst gemaakt, met als basisingrediënten tomatensaus, mozzarella en basilicum.

Een Napolitaanse pizzabakker diende het Werelderfgoedverzoek in. De Italiaanse overheid gaat het idee indienen bij de VN-organisatie. Volgens minister Maurizio Martina (Landbouw) vertegenwoordigt de pizza Italië over de hele wereld. De maaltijd zou op de lijst met immaterieel erfgoed moeten komen te staan. Meer dan 850.000 Italianen ondertekenden de petitie.

Natuurlijk is hij nergens zo lekker als in Napels, maar er zijn een paar Nederlandse pizzabakkers die in de buurt komen. Hier halen wij van de redactie na het werk het liefst onze pizza:

Pizzeria San Marco
Serveert vanuit z’n torentje, een soort brugwachtershuisje, tot in je bootje. In de zomer vaart iedereen langs en krijg je de dampende pizza zo mee. Dé ‘pizza-sail-in’ van Amsterdam.

Yamyam
Letterlijk: yamyam. De pizza’s van deze ‘bakker’ in Amsterdam-West zijn supervers en knapperig en je drinkt er ook nog een lekker wijntje bij.

Pizzabakkers
De Pizzabakkers kennen we allemaal, want hij zit niet alleen in Amsterdam, maar ook in Haarlem en in Nijmegen.

Dit zijn dé nieuwste restaurants van Amsterdam >>

Laatste nieuws

Zie ook