8 types die je áltijd tegenkomt in een vergadering

Sommige mensen kom je áltijd tegen wanneer je ze juist niet tegen wil komen, zo ook in vergaderingen. Wij zetten ze op een rijtje!

Lees ook

Of je nou wil of niet.

Sommige mensen kom je áltijd tegen wanneer je ze juist niet tegen wil komen (denk: je ex als je op je eerste Happn-date bent…), zo ook in vergaderingen. Want om 09.00 uur wakker worden met een zweetgeur die niet te mijden is (waar in de kamer je ook zit) is voor niemand een pretje.

De zwetende otter
Bah, we kennen ze allemaal. Diegene die altijd een bijzonder onaangename walm met zich meebrengt. Iedere keer lijkt er wel iets te zijn, hij of zij had zich verslapen, moest haasten en komt met klotsende oksels binnenrennen. En hoe ver weg je ook zit, de doordringende geur lijkt meester te zijn van de kamer.

Hoewel een deo-spuit in de hand drukken misschien niet heel subtiel is, kun je – afhankelijk van hoe goed je deze persoon kent – toch op een subtielere manier aankaarten dat het fijn zou zijn als hij of zij vaker een luchtje op zou kunnen doen. Bij mensen die roken zou je al grappend kunnen aanbieden of ze een pepermuntje willen, niemand geniet immers van die lucht. Mocht je er echt niet uit komen, dan kun je altijd even naar je leidinggevende stappen of zelfs de bedrijfsarts (als iemand van zichzelf echt minder lekker ruikt).

De praatjesmaker
Hij of zij lijkt oneindig veel te praten, maar als je goed luistert komt er praktisch niets zinnigs uit. Een gevalletje kwantiteit boven kwaliteit dus.

Even zijn gang laten gaan en daarna de mond snoeren. Vraag of jij je momentje van shine ook even mag hebben of vat op een aardige manier samen wat er zojuist in 15 minuten is gezegd. Waarschijnlijk kom je uit op een paar zinnen, waardoor diegene zelf aan het denken wordt gezet. Of zorg ervoor dat er een iemand is die de leiding neemt in de vergadering die ervoor zorgt dat iedereen evenveel tijd krijgt om zijn zegje te doen.

Die met een concentratievermogen van in de min
Het lijkt een talent te zijn, maar bij ieder onderwerp dat besproken wordt kan hij of zij er een dusdanig vreemde twist aan geven, dat het plots over de hond van zijn oma gaat. Euhm, kunnen we weer terug naar de vergadering? Jij hebt nog wel betere dingen te doen!

Vertel al lachend dat je op een ander tijdstip heel graag wil horen hoe het met de hond van oma gaat, maar dat jullie nu toch echt andere prioriteiten hebben. Je zult zien dat hij een beetje humor best kan waarderen en zich uiteindelijk ook wel bewust wordt van het belang van de vergadering. Dat jij nooit meer naar de hond doorvraagt zal hij niet eens doorhebben.

Snel afgeleid op het werk? Geen zorgen, je bent waarschijnlijk geniaal! >>

Het Koekiemonster
Hij of zij neemt altijd, maar dan ook écht altijd iets lekkers mee. Voor zichzelf. Alleen voor zichzelf en voor niemand anders. En vraagt zich dan af waarom ze door iedereen (al kwijlend) wordt aangestaard. Come on! Of je brengt voor iedereen wat mee OF je eet maar in je lunchpauze.

Hang voortaan een bordje op met NO FOOD ALLOWED, of breng zelf een keer een grote koektrommel mee en geef het goede voorbeeld. Deel zelf uit, want hé, je kunt wel klagen dat hij of zij niets meeneemt, maar zolang je zelf ook geen actie onderneemt heb je eigenlijk geen recht van spreken.

De vergeten persoon
Maar die áltijd weet wat er gezegd is, hoe jullie je problemen moeten oplossen en wat jullie plan van aanpak wordt. Stil zijn staat dus absoluut niet gelijk aan niet opletten!

Bewonder deze persoon, geef hem of haar een compliment en probeer een beetje meer zoals diegene te zijn.

Zó deal je met collega’s: het handboek voor de jonge collega >>

De vergeten persoon, tot het eind
Je hoort de hele vergadering niets, sterker nog, je was vergeten dat er iemand in de hoek zat. Maar op het moment van afsluiten brandt die persoon ineens los met een miljoen vragen. De vergadering duurt ineens twee keer zo lang en werkelijk alles wordt herhaald. Heeft zij überhaupt wel geluisterd?

Probeer deze persoon tijdens de vergadering meer te betrekken bij de onderwerpen, stel haar vragen en vraag naar haar mening over verschillende onderwerpen. Waarschijnlijk heeft ze niet eens door dat al haar vragen wel eens vervelend zouden kunnen zijn.

De zeurkous
‘Dit is niet goed, dat kan niet gedaan worden, dit is wel leuk, maar…’ De vergadering van commentaar voorzien kan zij als de beste, maar zelf met ideeën opkomen, ho maar!

Probeer als luchtig grapje een keer te vertellen dat zij ook wat positiever mag zijn en bewijs haar ongelijk. Zij zal vanzelf inzien dat er toch meer kan dat ze dacht en voor je het weet komt ze zelf met alle ideeën aanzetten.

De wijsneus
Deze persoon vat altijd alles samen, noteert alles en ‘uit aardigheid’ stuurt hij of zij ook alles naar iedereen op. Hoewel zij punten denken te scoren, vraag jij je af waarom je überhaupt naar de vergadering moest komen. Je had net zo goed alleen de samenvatting kunnen krijgen. Had je net wat langer kunnen tukken…

Erger je er niet teveel aan en wees dankbaar dat er iemand is die alles bijhoudt. Als jij iets over het hoofd hebt gezien of die ene keer iets bent vergeten, weet je dankzij de wijsneus altijd nog waar het overging. Eigenlijk best handig als je het zo bekijkt!

Vòòr 10 uur ‘s-ochtends werken is namelijk heel erg slecht voor je! >>

Laatste nieuws

Zie ook