Malala Yousafzai: “Feminisme is een ander woord voor gelijkheid”

Emma Watson interviewt Malala Yousafzai bij de opening van het Into Film Festival. Twee feministische powervrouwen in één interview? Kijken!

#VROUWENPOWER

Afgelopen week was de opening van het Into Film Festival, en deze keer werd Emma Watson niet geïnterviewd, maar interviewde zij de 18 jaar oude Malala Yousafzai onder andere over haar film He Named Me Malala. Malala, die zelf in Pakistan is opgegroeid en tegenwoordig in Engeland leeft en studeert is heel ‘normaal’ gebleven en komt zelfs ietwat verlegen over. In het interview vertelt ze ook dat ze het enorm spannend vindt om te presenteren voor de klas, maar wanneer ze voor leiders als presidenten en ministers staat zijn er geen zenuwen en gaat het maar om één ding: duidelijk maken waar zij voor strijdt, namelijk élk kind, ongeacht of het een jongen of een meisje is, scholing van goede kwaliteit aan kunnen bieden. Op de basisschool én middelbare school. “This is my mission, and I’ll make it come true. I’ll try my best”, aldus Malala.

Malala vertelt dat ze het erg interessant vond om haar film voor duizenden mensen te zien draaien op het festival. Ze houdt er niet van om zichzelf op televisie te zien, en haar eigen stem horen vindt ze helemaal niets. Maar toen de film eenmaal af was en ze ’m bekeek inspireerde de film haarzelf ook. Regisseur Davis Guggenheim heeft volgens Malala geweldig werk geleverd en de boodschap over educatie goed verspreid. Ze hoopt dan ook dat door haar film steeds meer mensen geïnspireerd zullen raken en haar campagne zullen steunen. “I want this movie not just to be a movie, but a movement.”

Tijdens het interview kon niet alleen Emma Watson vragen stellen, maar werden er ook vragen van het publiek beantwoord. Hieronder een selectie.

Wat vind je ervan dat mensen zeggen dat mannen geen feminist kunnen zijn?
Malala heeft van haar vader – die een heel belangrijke rol in haar leven speelt – geleerd dat iedereen gelijk is en dat de mannen, wanneer er ongelijkheid is voor vrouwen, deze feministische rol júist op zich moeten nemen. Naar hen wordt geluisterd, dus zij moeten voor de vrouwen opkomen. “We all have to walk together, that’s how change will come.”
Ook vertelt ze dat ‘feminisme’ een gevaarlijk woord is. Toen zij het voor de eerste keer hoorde, hoorde ze het in negatieve en soms in positieve contexten. Ze twijfelde en dacht na: ben ik een feminist of niet? Na het horen van de speech van Emma Watson voor de Verenigde Naties vorig jaar, waarin de actrice zei “If not now, when?”, besefte Malala dat er niets mis is met jezelf een feminist te noemen. “I am a feminist”, zegt ze dan ook trots. Volgens haar is feminist een ander woord voor gelijkheid.

Als je ons – een 12- en een 13-jarige – één advies zou kunnen geven, wat zou dat dan zijn?
Belangrijk is het volgens Malala dat je niet moet denken dat je iets niet kunt omdat je te jong bent. Toen Malala 11 jaar oud was, hield ze een blog bij voor de BBC (de reden dat ze later werd beschoten door een Talibanstrijder). Hiermee wil ze laten zien dat het niet uitmaakt hoe oud je bent. Je moet nooit het gevoel hebben dat je iets niet kunt doen vanwege je leeftijd. Maar dat geldt ook voor geslacht of geloof: niets zou je ervan moeten weerhouden om naar voren te stappen en te doen wat je wilt doen. Zeg niet ‘Als ik ouder ben’, want dan is het misschien te laat.

Wat ben je van plan om verder nog te doen om gelijkheid te promoten?
“Met mijn Malala Fund probeer ik zoveel mogelijk te bereiken. Zo probeer ik bijvoorbeeld zo veel mogelijk scholen te bouwen. Maar ja, hoeveel kan ik er nou werkelijk bouwen? Uiteindelijk moeten het onze leiders zijn die ervoor opkomen. Iedereen moet hieraan deelnemen: leiders, ouders, kinderen, maar vooral de overheid. De overheid heeft het geld en moet het in educatie investeren. Vooral in conflictzones is dit erg belangrijk, anders blijft alles hetzelfde.”

Klik hier om het hele interview te bekijken.

En deze kunstenares maakte als eerbetoon zelfs een pop van Malala! >

Laatste nieuws