4 dingen die je NOOIT moet doen tijdens je sollicitatiegesprek

Argumentatiespecialist Henri Raven deelt dé 4 dingen die je nooit moet doen tijdens je sollicitatiegesprek. Zodat je weet hoe het in elk geval níet mo

Lees ook

En dan bedoelen we écht nimmer.

Die dream job binnenslepen willen we allemaal. Met jou nog 100 anderen. Maar daar gaat natuurlijk wel een pittig sollicitatiegesprek aan vooraf. We willen je in ieder geval op weg helpen met 4 dingen die je NOOIT moet doen tijdens je sollicitatiegesprek. Zodat je weet hoe het in elk geval níet moet.

1 Bluffen
Vraagt je werkgever to be naar een ingewikkeld systeem of methode waar je nog nooit van hebt gehoord? Lieg dan niet door te zeggen dat je het wél kent. Het duurt nooit lang voordat je werkgever ontdekt dat je aan het bluffen was. Zeg gewoon eerlijk ‘nee’, maar voeg er wél aan toe dat je bereid bent om je erin te verdiepen.

2 Moeilijk doen
Recruiters bereiden sollicitatievragen goed voor. Doe dus niet moeilijk over de vragen zélf en geef hier vooral geen feedback op. Vraagt de werkgever jou om jezelf in 5 woorden te omschrijven? Doe dat dan en houd een antwoord als ‘Ik denk niet dat het mogelijk is om iemand in vijf woorden te typeren’ lekker voor jezelf.

3 De rollen omdraaien
Je mag best een beetje zelfverzekerd zijn, maar onthoud dat je niet in sollicitatiecommissie zit. Doe dus geen uitspraken als ‘volgens mij hebben jullie de ideale kandidaat wel gevonden’, want dat bepalen zij wel.

4 Vaag zijn
Wees concreet. Heb het niet over de baan als ‘uitdaging’, maar vertel wát je er werkelijk uitdagend aan vindt. Dus: ‘de managementfunctie, samenwerking met collega’s en de markt’. Kortom: kom (het liefst met 3) met concrete voorbeelden.

Bron: Intermediair Magazine

6 goede vragen voor tijdens je sollicitatiegesprek >
5 sollicitatiefouten die je echt niet wilt maken >  

Laatste nieuws

Zie ook