MC Daily News: terug naar Turkije

Geboren en getogen in Nederland en toch willen steeds meer jonge Turken weg uit Nederland. Deze twee jonge Turkse vrouwen zijn ook vertrokken uit Nede

Lees ook

Wist je dat veel Turkse vrouwen in Nederland overwegen terug te gaan naar Turkije? Dit blijkt uit een enquête gehouden door de Turkse studentenvereniging Anatolia. In de nieuwste Marie Claire (vandaag in de winkel!) lees je een mooie reportage over zes jonge Turkse vrouwen die deze stap al hebben gezet. Hier een voorproefje.

Een flinke hoeveelheid van de Turkse vrouwen in Nederland overweegt om terug te gaan naar Turkije. Dit blijkt uit een enquête gehouden door de Turkse studentenvereniging Anatolia van de Vrije Universiteit. Van de 347 ondervraagde studenten heeft maar liefst 40% plannen om Nederland te verruilen voor Turkije. Misschien helemaal zo gek nog niet, want de economische crisis en het verharde integratiedebat maken het voor veel jonge Turken knap lastig hier in Nederland.

Een interessant fenomeen, maar nog interessanter is: hoe is het om deze stap daadwerkelijk te nemen? We vroegen het deze twee jonge Turkse vrouwen. Wil je meer lezen? In Marie Claire oktober worden nog zes Turkse vrouwen over hun stap geïnterviewd.

Deniz Akkoyun (28) – actrice en model turskevrouwendeniz

‘Eigenlijk ging alles als een speer: in 2008 werd ik Miss Nederland, vervolgens was ik persoonlijk assistent van Jort Kelder en ik speelde in de film Gangsterboys (2010). Toch knaagde er iets. Met de opkomst van Wilders was er zoveel discussie over integratie ? ik moest steeds uitleggen dat niet iedere moslim een potentiële terrorist is. Daar was ik helemaal klaar mee. Daarom koos ik tijdens mijn studie Rechten aan de Vrije Universiteit voor een uitwisseling naar Istanbul. Ik werd dolverliefd op de stad. Het bruist en alles is 24 uur per dag open. Maar ik merkte dat ik toch ook gewoon Nederlandse ben: ik miste patat, kroketten, drop en pepernoten. Sindsdien doet het allochtonendebat me niet veel meer.

Ik ging nadenken over wat ik nou echt wilde met mijn leven. Eigenlijk stond heel veel al vast: studeren, kantoorbaan en daarna? Huisje-boompje-beestje. Maar daar was ik helemaal niet klaar voor. Eenmaal afgestudeerd, koos ik voor het avontuur als freelancer in Istanbul. En dat was in het begin best zwaar. Ik moest het wiel opnieuw uitvinden. Alles gaat hier via via. Wil je werk, dan moet je mensen kennen. Ook zijn de lonen veel lager. Inmiddels heb ik een groot netwerk opgebouwd en heb ik het naar m’n zin.

Eind mei braken in Istanbul de grote protesten uit bij het Gezi Park. Ook ik ging de straat op. Dit is een stad waar mensen elkaar per definitie wantrouwen, maar tijdens de protesten schoten wildvreemde mensen elkaar te hulp. Die saamhorigheid had ik niet eerder meegemaakt. Mijn vertrouwen in de regering is wel gedaald, maar het heeft mijn plannen niet beïnvloed. Ik doe modellenwerk en binnenkort neem ik een pilot op voor een tv-programma.’

Yasemin Aykac (31) – actrice en eigenaresse cupcakebedrijfje TurksevrouwenYasemin

‘Ik verhuisde naar Istanbul omdat ik me er altijd zo goed voelde tijdens vakanties. Ook droomde ik ervan om beroemd te worden. Toen ik nog in Den Bosch woonde, keek ik naar Türkiyenin Y?ld?zlar?, een soort Idols voor theateracteurs. Ik werd geselecteerd om auditie te doen, haalde de finale en werd zelfs tweede. Ik kreeg een rol in een Turkse soapserie en zo kwam ik in Istanbul terecht.

Toen mijn rol in de soap stopte, ontmoette ik mijn man, ik trouwde en kreeg twee kinderen. Door alle drukte ben ik met acteren gestopt. Het leek me altijd al leuk om voor mezelf te beginnen. In Turkije is dat makkelijk, want de economie is goed en er zijn minder regels. Ik vond het leuk om cupcakes te bakken met mijn dochtertje en zette weleens foto’s op Facebook. Mensen vroegen of ze bij me konden bestellen. Zo is deze hobby uitgegroeid tot een eigen bedrijfje: Kurabiye Canavari (koekiemonster). Mijn cupcakes worden in heel Turkije bezorgd. Als de kinderen ’s avonds in bed liggen, begin ik met bakken, soms tot diep in de nacht.

In Nederland kom ik nog regelmatig, ik koop er versiering voor mijn cupcakes. Zodra ik bij mijn ouders ben ren ik naar de snackbar om een patatje te eten. Het klinkt misschien gek, maar wat ik echt mis aan Nederland is het weer. Ik houd van regen, kou en van grijze luchten. Hoe Nederlands kun je zijn?’

Wil je nog meer indrukwekkende en vooral inspirerende verhalen lezen van jonge Turkse vrouwen die deze stap ook hebben gezet? Lees dan nu de nieuwste Marie Claire.

Wil jij je werkdag rocken? Check dan snel deze tips >

Laatste nieuws

Zie ook